Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalista Euronews Anelise Borges, din luna de miere, direct pe front: „A fost un moment foarte dificil”

Publicat de: Sabina Coman

Anelise Borges este corespondentul internațional Euronews care a transmis chiar din mijlocul evenimentelor din Ucraina. Încă din 2018, jurnalista a relatat despre subiecte de importanță majoră din peste 30 de țări, dar mai ales din zone de conflict.

Invitată în platoul Euronews România, în cadrul emisiunii „Bună seara, România”, Anelise Borges a vorbit despre experiența sa de pe frontul ucrainean.

„Ceea ce fac este mai mult decât o meserie, este un angajament, este parte din viața mea și cred că este o mare responsabilitate, dar cred că este și noroc pur. Mă simt foarte norocoasă că pot să petrec mult timp cu oamenii care nu vor neapărat să-și spună poveștile, mai ales că eu mă întâlnesc cu oameni în momente foarte dificile. (...) Dar mi-au acordat încrederea lor și și-au deschis inimile”, a precizat jurnalista.

Din luna de miere, direct pe front

Pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina. Nimic nu avea să prevestească acest lucru, iar Anelise se pregătea în acea perioadă pentru luna de miere. Proaspăt căsătorită, jurnalista nu a apucat să simtă pentru prea mult timp bucuria celui mai important eveniment din viața ei. Și-a luat inima-n dinți și a plecat pe front pentru a relata întregii lumi despre atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina.

„Războiul (n.red.) m-a găsit într-un moment foarte personal al vieții mele. Nu am putut să mă duc în Ucraina atunci, pentru că eram în luna de miere. Am plecat cu o săptămână înainte de începerea războiului, poate cu cel mult 10 zile. Aveam deja programată această călătorie și soțul meu s-a uitat la mine și m-a întrebat: <<Vrei să anulăm?>>, pentru că mă cunoaște destul de bine. Inima mea a spus <<Da!>>, dar am simțit totuși că-i datorez lui acea călătorie, acel moment, așa că m-am dus în luna de miere. Dar care nu a fost foarte plăcută, pentru că a trebuit să mă uit la știri tot timpul și să verific dacă cei pe care îi cunoscusem în Ucraina sunt bine. A fost un moment foarte dificil. A fost o călătorie dificilă, iar în timpul ei îmi planificam urmatoarea etapă în Ucraina”, a mărturisit jurnalista.

Cum se pregătește un jurnalist pentru zonele de conflict

Anelise Borges a precizat și cum anume ar trebui să se pregătească un jurnalist pentru o călătorie într-o zonă de război.

„În mod normal, trebuie să găsești oameni la fața locului care cunosc povestea mai bine decât tine. Sunt jurnaliști sau oameni de pe teren care au ochi și urechi. Fără astfel de oameni nu suntem nimic. Pentru că fără ei nu putem spune povestea, în mod normal, pentru că ei se află în realitatea culturală a locului”, a mai spus jurnalista.

Anelise Borges a mai explicat că jurnaliștii care merg să relateze din zone de conflict sunt pregătiți înainte pentru a acorda primul ajutor, precum și pentru a fi capabili să reacționeze în orice fel de situație.

Jurnalista a precizat și că echipamentele speciale de protecție, casca și vesta antiglonț schimbă perspectiva și modul în care un jurnalist aflat într-un teatru de operațiuni transmite informația.

„În acele momente se schimbă comportamentul tău, simți greutatea pericolului și greutatea riscului pe care ți-l asumi. Acel risc devine foarte concret. Este foarte dificil, pentru că uneori ești într-o zonă populată și oamenii din jurul tău nu au acest gen de protecție, iar asta îi sperie. De foarte multe ori, oamenii au venit să mă întrbe ce s-a întâmplat, când am apărut undeva, iar această experiență este foarte emoționantă”, a conchis jurnalista Euronews Anelise Borges.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE