Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echipa Euronews, în misiune cu salvatorii. Unul dintre cele mai frumoase orașe turistice din Turcia, Antakya, este acum o ruină

Orașul turc Antakya este unul dintre cele mai grav afectate locuri de cutremurul de luni. Zeci de clădiri s-au prăbușit, iar pompierii români care au ajuns aici sunt priviți ca niște îngeri-salvatori.

Echipa Euronews România este în Antakya și relatează oră de oră despre ce se întâmplă în mica stațiune de la malul Mării Mediterane.

Vă avertizăm că urmează detalii și imagini cu un puternic impact emoțional.

Odată unul dintre cele mai frumoase orașe turistice din Turcia, Antakya este acum o ruină. La fiecare pas vezi mormane de moloz și fiare. Blocurile de locuințe și clădirile simbolice sunt la pământ. Sub dărâmături sunt cadavre, iar mirosul în oraș începe să devină greu de suportat.

„În mai puțin de două minute viața oamenilor din Antakya s-a transformat. Văd aici o canapea, lustre, fețe de pernă. Iar acum, acest moloz este încărcat în camioane și dus de aici.

Dar ce e mai dureros este că sub aceste dărâmături încă se mai află oameni. Oameni despre care se crede că au decedat și ale căror cadavre încă nu au fost ridicate de aici”, transmite jurnalistul Euronews România Maria Moiș, aflată în orașul Antakya.

Salvator turc: Nu e cutremur. Este ceva mai dezastruos decât un cutremur. Până acum e ceva ce nu s-a mai văzut și nu s-a mai trăit. Nu a mai rămas piatră peste piatră. Nu 10.000, 100.000, ci milioane de morți. Ne vin resurse insuficiente și trebuie să îi scoatem pe acești oameni morți de aici.

Rudele victimelor au venit de la zeci de kilometri depărtare ca să-i caute pe cei dragi

Maria Moiș, jurnalist Euronews: Pur și simplu, acel băiat stă acolo de minute bune. Cu siguranță și-a pierdut membri ai familiei după cutremur.”

Localnică: „O să trebuiască să ne găsim mortul, să îl îngropăm, să vedem cine o să vrea să îl ducă cu mașina.”

Voluntar: „Încercăm să ajutăm familiile siriene din afara provinciei Hatay să își găsească rudele. Pentru că nu știu limba turcă, nu pot să se exprime. Oamenii din afara provinciei nu ne pot da adresele rudelor pentru că nu știu limba sau nu știu adresa. Noi doar încercăm să îi ajutăm să ajungă la familiile lor.”

Mii de oameni din Antakya au rămas pe străzi. Cartierele transformate în munți de moloz au rămas fără apă și curent electric, iar drumurile sunt distruse.  Cu greu se poate circula. Localnicii cer ajutor să iasă din oraș.

Localnic: „Cei care vor să vină să ajute trebuie să vină aici și să scoată supraviețuitorii din Antakya. Nu avem electricitate, avem mâncare, dar nu avem curent electric, căldură, fără sprijin medical. Oamenii care au cancer au nevoie de medicamente. Avem nevoie de autobuze ca să scoatem supraviețuitorii din Antakya.”

Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Sute de oameni am văzut astăzi cu bagaje aici, pe străzile din Antakya. Oamenii se pregătesc să fugă pur și simplu de aici, pentru că tot ceea ce a mai rămas este imaginea dezastrului.”  

Este a treia zi de când pompierii români caută supraviețuitori sub ruine

Maria Moiș, jurnalist Euronews: Pompierii români au reluat misiunea de căutare a posibilelor victime care pot să fie sub dărâmături. Deja au trecut 90 de ore de la momentul la care s-a produs cutremurul. Astfel de acțiuni se fac frecvent, iar, de această dată, pompierii sunt sprijiniți de armata turcă.”

În timpul misiunii, un general turc și-a arătat recunoștința pentru eforturile depuse de pompierii români și le-a transmis mesajul: „Vă iubim! Sunteți dragii noștri!”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE