Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce autoritățile nu ne anunță când e cutremur? Explicația lui Raed Arafat: ”Trebuie mare atenție cu aceste sisteme”

Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, vineri, la Conferințele Euronews România, că autoritățile nu avertizează oamenii prin sisteme precum Ro-Alert, că urmează să aibă loc un cutremur deoarece ”am induce panică într-o populație nepregătită” și există riscul ca unele persoane care nu știu cum să reacționeze „să sară pe geam”.

Jurnalista Euronews România, Maria Moiș, a evidențiat că există sisteme prin care cetățenii pot fi avertizați preventiv, cu aproape 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur și l-a întrebat pe Raed Arafat de ce autoritățile din România nu trimit astfel de mesaje prin sistemul Ro-Alert.

Depinde cât de pregătită este populația să primească mesajul. Dacă eu acum aș da acum un mesaj și spun că vine cutremurul peste 10 secunde, unii vor fugi la ușa asta, ceilalți la ușa de dincolo. Unii poate că o să încerce să coboare pe scări crezând că vor ajunge afară.

La noi s-a zis că timpul este de 25 de secunde, dar nimeni nu a calculat că 25 de secunde din momentul în care simte senzorul din zona Vrancea (...)

Nimeni nu a calculat timpul necesar ca să scrii mesajul, să apeși butonul pentru Ro-Alert. Să îl dai, să selectezi zona, chiar dacă automatizezi asta, experiența noastră ne-a arătat că nu întotdeauna sunt 25 de secunde. Uneori sunt 10, uneori sunt cinci secunde, sunt 15.

Dacă le spun oamenilor: vă avertizăm cu 25 de secunde înainte, omul când primește mesajul va calcula 25 de secunde și o să zică: pot să ajung afară. Și când este în casa scării, în cinci secunde începe cutremurul. Trebuie mare atenție cu aceste sisteme”, a explicat Raed Arafat, la rpima conferință Euronews România, pe tema „Cutremurul în epicentrul dezbaterii”.

Raed Arafat, despre folosirea Ro-Alert pentru cutremure: ”Când îi dau alarma, automat induc panică.”

Am induce panică într-o populație nepregătită care este fără exerciții frecvente și fără expunere frecventă.

Una este Japonia, unde populația parcurge o pregătire temeinică și care are din păcate expunere mai mare la acest risc, alta este o populație care în mare parte nu a simțit un cutremur adevărat cum este.

Când îi dau alarma, automat induc panică”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat, despre cum au reacționat românii la o alertă falsă de cutremur: ”Unii au luat copiii și au fugit în casa scărilor. Exact ce nu trebuie să faci!”

În acest context, Raed Arafat a amintit că în martie 2017, o alertă falsă privind cutremur de 10 grade în Vrancea a generat panică în rândul populației.

”Am avut printr-un anumit mecanism, cineva a preluat mesajele respective și la un moment dat a apărut un mesaj pe o anumită aplicație: «cutremur în câteva secunde de 10 grade»

Eu eram într-un taxi și nu mai știam ce să fac. Era mesajul greșit. Nu știu cum a venit, cum a pornit, era hacking, era altceva.

A apărut mesajul la foarte multă lume care a văzut. Apoi am început să întrebăm oamenii ce au făcut. Unii au luat copiii și au fugit în casa scărilor. Exact ce nu trebuie să faci! Alții nu știau ce să facă. Unii reacționează și vor să sară pe geam”, a concluzionat șeful DSU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE