Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capitala, vulnerabilă în caz de cutremur peste 7. Povestea camerei rupte pe diagonală în 1977, greșeala lui Toma Caragiu și eroarea de amplasament a blocurilor noi

Clădirile din București care au mai mult de cinci etaje sunt vulnerabile în fața seismelor de magnitudine de peste 7 pe Richter. Chiar dacă legislația în construcții s-a schimbat semnificativ de la cutremurul din 4 martie 1977, soldat cu peste 1.500 de morți, Capitala arată ca un oraș lăsat în voia sorții - crede Gheorghe Pătrașcu, fost-arhitect șef între 2008 și 2016.

Statistic vorbind, București are un milion de locuințe la 1,7 milioane de locuitori. Însă, există semne de întrebare inclusiv legate de clădirile noi, în cazul producerii unui seism major.

”Toma Caragiu a avut proasta inspirație să părăsească apartamentul”

De fiecare dată când se întâmplă o astfel de catastrofă undeva în lume, românii au o temă recurentă. Cutremurul din 1977, ce s-a întâmplat acolo, atunci. Mai toți, pornesc la drum cu aceeași poveste: sfârșitul brutal al actorului Toma Caragiu. Care a comis una dintre erorile asupra cărora, invariabil, specialiștii în situații de urgență ne avertizează să rămânem în gardă.

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: ”(N. red. Blocul în care locuia Toma Caragiu) s-a prăbușit parțial la cutremur. S-a prăbușit un segment în care era casa scării. Toma Caragiu a avut proasta inspirație să părăsească apartamentul, să coboare și în timp ce cobora, casa scării s-a prăbușit. Dacă rămânea în apartament scăpa aproape sigur. Pentru că partea respectivă nu s-a prăbușit. E o clădire interbelică. Trebuie spus că nu existau norme seismice foarte clare. Calculele să făceau doar gravitațional, din punctul de vedere al structurii.”

Clădirile din zona Universității, în schimb, au rămas în picioare după marile cutremure. Gheorghe Pătrașcu explică simplu: ”În perioada aceea, 1900, modul de a construi era masiv. Cu materiale grele.”

În schimb, ”fostul bloc Dunărea a căzut la cutremurul din 1977. Parțial. Numai partea din față. Chiar am o amintire relativ tristă. " povestește fostul arhitect-șef al Capitalei. "Un coleg de facultate juca bridge la o masă. Patru persoane plus gazda se aflau într-o cameră care a fost ruptă pe diagonală. Adică, practic, două persoane au căzut și trei au rămas în interiorul clădirii.”

Una dintre problemele cu care se confruntă București, la nivel urbanistic, este că imobilele noi sunt ridicate foarte aproape de blocurile vechi, comuniste. Riscul este ca acestea din urmă să se răstoarne peste locuințele recente, probabil mai bine structurate, mai spune Pătrașcu.

Turcia și Siria au fost zguduite de două cutremure puternice pe 6 februarie. Ambele, peste 7 pe scara Richter. Fostul arhitect-șef susține că un cutremur atât de puternic ar produce ”o catastrofă” în Vrancea.

La o săptămână distanță de tragedia care a îngenunchiat Turcia și Siria, în Gorj s-au produs două seisme în mai puțin de 24 de ore, ambele cu magnitudinea de peste 5. Nu au fost înregistrate victime, însă mai multe clădiri au avut de suferit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE