Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat, despre cutremur: „Panica poate duce la greșeli de comportament. Până acum nu s-a întâmplat să poată fi prezis un cutremur”

„Panica, în timpul unui cutremur, poate duce la greșeli de comportament și la probleme mult mai mari, dacă oamenii nu se pregătesc și nu înțeleg cum să reacționeze”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„E normal să apară un moment de panică. Panica poate duce la greșeli de comportament și la probleme mult mai mari dacă oamenii nu înțeleg cum să reacționeze și nu se pregătesc. Panica poate fi ucigătoare. Mesaje RO-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau doar pentru indicații, dacă sunt efecte grave. A doua sursă de informare rămâne aplicația DSU, pe care vă sfătuim să o descărcați. Mai avem portalul fiipregatit.ro, unde găsiți informații înainte să aibă loc un cutremur, ce este de făcut în timpul unui cutremur și după cutremur. Trebuie să le știm înainte de cutremur. O casă pregătită pentru cutremur înseamnă prevenirea unor probleme - mobilier fixat, fără elemente grele sus, prevenirea unor probleme în interiorul casei. Aceste elemente pot produce probleme”, a mai spus el.

El a îndemnat oamenii să se informeze din surse oficiale.

Arafat: „Multe persoane vor începe să prezică că urmează alte cutremure. Gândiți înțelept”

„Din dorința că vrem să știm cât mai mult intrăm pe diferite zone de informare sau dezinformare, citim și tindem să credem tot ce se întâmplă pentru că suntem îngrijorați. Intrați și verificați informațiile și de pe site-urile oficiale, IGSU, DSU, Guvern. Multe persoane vor începe să prezică că urmează alte cutremure. Gândiți înțelept. Cel care poate să prezică un cutremur înseamnă că a ajuns la un nivel mai presus de știință. Până acum nu s-a întâmplat să poată fi prezis un cutremur. Orice țară ar dori să știe din timp că va apărea un cutremur și este foarte greu de prezis. Vor continua evaluările, mai pot apărea apeluri de la oameni îngrijorați, cu case care au fisuri. Vă îndemn la calm și la înțelepciune de a nu asculta informațiile false și manipulările altora. Să aveți încredere că orice știm o să știți și dumneavoastră”, a conchis Raed Arafat.

Marți, la ora, 15.16, ora României, un cutremur a avut loc în Oltenia, Gorj, cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 40 km. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs în Oltenia, Vâlcea la adâncimea de 6,3 de kilometri.

Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 136km V de Pitești, 167km E de Timișoara, 180km S de Cluj-Napoca, 184km SE de Arad, 196km V de Brașov, 219km E de Belgrad, 223km E de Zemun, 223km V de Ploiești.

Potrivit specialiștilor, seismul s-a produs la 10 km sud față de epicentrul cutremurului de luni.

Seismul a fost resimțit în mai multe orașe, printre care și București, Sibiu, Vâlcea, Craiova, Timișoara și Arad, dar și în Alexandria, Pitești, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca și Târgu Jiu.

Cutremurul a fost urmat de cincireplici, cu magnitudini de 4,2, 3,9, 3,5, 3,4 și 2,8, potrivit Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Al doilea cutremur cu magnitudinea peste 5 în ultimele două zile

Luni după-amiază s-a mai produs un seism, cu magnitudinea 5,2, la ora 16:58, în România, în Oltenia, Gorj. Potrivit INFP, seismul a fost unul de suprafață și s-a produs la o adâncime de 16,5 km (inițial a fost măsurat la 15 km, apoi la 13,2 km).

Cutremurul a fost urmat de două replici: una cu magnitudinea 2,4 la ora 17:13 și cealaltă, de 2,8 la ora 17:21.

Dragoș Toma, seismolog INFP, a declarat la Euronews România că primul seism, produs în Gorj luni, „este un cutremur normal pentru zona respectivă. Inițial prima soluție l-a plasat la 13 km, apoi la 15 și acum la 17 km.”

„Față de cutremurele de adâncime intermediară din zona Vrancea, la 90-150 de km, înseamnă că dacă au magnitudine mică, cum a fost acesta, ele pot fi resimțite mai puternic, în special în zona epicentrală.”, a explicat seismologul.

Acesta a mai spus că nu se așteaptă la un seism mai putenic în această zonă.

„Pentru zona respectivă avem consemnate cutremure de 5,2 în 1943 sau de 4,5 în 1963. Pe de o parte, au mai fost cutremure în zona respectivă de magnitudini aproximativ similare, nu ne așteptăm la un cutremur mult mai mare, la magnitudini de peste 6. A fost și o replică. S-ar putea să mai fie și alte replici, cu magnitudini mici. Nu ne așteptăm să fie unul mult mai mare.”, a spus seismologul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE