Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista de medicamente compensate a fost extinsă. Alte 28 de medicamente noi vor fi introduse de la 1 mai

Pacienții cu boli cronice au la dispoziție 28 de noi medicamente compensate, dintre care șase se adresează pacienților cu cancer. Noua listă de compensate va intra în vigoare de la 1 mai. Chiar dacă produsele sunt pe listă, nu înseamnă că vor intra imediat în farmacii. Medicamentele inovative sunt extrem de scumpe și multe dintre acestea sunt aduse la comandă. 

Daniela locuiește în Constanța, iar din 2017 este diagnosticată cu lupus eritematos, o afecțiune în care sistemul imunitar începe să-și atace propriul organism. Tratamentul de care are nevoie, nou pe piață, era greu de găsit. Așa că a fost nevoită să apeleze la o companie farmaceutică și să și-l comande. 

Daniela Cornea, pacientă: ”Da, 15.000 lei m-a costat prima doză, dacă nu aveam ajutor la acel moment pentru că am primit un ajutor, nu aveam cum să-l achiziționez, prima doză fiind una de șoc pentru a reuși să scoată organismul din criză. Doza ulterior în timp se reduce treptat în funcție și de răspunsul organismului. Asta înseamnă că următoarea doză la mine a fost undeva în jur de 7.500 lei. Și acum la șase luni de întreținere, este la 3.500 lei valoarea lui cu TVA.”  

Medicamentele originale sunt mai scumpe decât cele generice, deoarece prețul lor înglobează cheltuielile de cercetare - dezvoltare ale medicamentului. La zece ani după ce o companie a produs un medicament nou, acesta devine generic și poate fi produs și de alte companii. Atunci, costul său scade semnificativ. 

Ioana Mateescu, farmacist șef: ”Medicamentele respective pana acum nu erau aprobate pentru utilizare la noi din țară, sunt multe medicamente în ultima vreme pentru bolile grave, bolile cronice care apar în fiecare an, nu numai la noi în țară, ci la nivel mondial. Aceste medicamente sunt de obicei de ultimă generație, au prețuri destul de mari și din acest motiv fiecare țară decide dacă poate să autorizeze și să ofere pacienților tratamentele respective.” 

Noile medicamente introduse pe listă sunt gratuite sau compensate cu peste 90% din prețul de referință. Noile molecule tratează afecțiuni hepatice, neurologice, reumatice, dermatologice, endocrine și metabolice, afecțiuni renale sau boli degenerative oculare.

Medicamente noi pe lista de compensate

  •  Hepatite cronice de tip B, C și D
  • Ciroza hepatică
  • Boala Parkinson, alte afecțiuni neurologice
  • Lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/ dermatomiozită, vasculite sistemice
  • Poliartrită reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever, artrita juvenilă
  • Boli endocrine și metabolice
  • Boala cronică de rinichi în stadiul predializă
  • Glaucom și boli maculare
  • Boala cronică inflamatorie intestinală și sindromul de intestin scurt

Sursa: Ministerul Sănătății

Alte 700 de medicamente noi așteaptă la rând pentru a fi compensate

Cu toate că anul trecut Ministerul Sănătății a introdus pe lista de compensate doar opt medicamente inovative, iar acum alte 28, mai are foarte mult de lucru deoarece alte 700 de medicamente noi așteaptă la rând. De pe lista de medicamente compensate, 231 sunt decontate 50%, 155 90% iar 223 de medicamente sunt gratuite. După compensarea noilor medicamente, specialiștii în medicină apreciază că autoritățile cel mai probabil nu se vor încadra în buget.

Maria Puiu, medic primar genetică medicală: ”Vorbim de suma de 4,8 miliarde de lei, bani alocați în acest moment pe 2024, care oricum n-ar ajunge dacă vrem molecule noi, dacă mai am și folosit din ei, e clar că este. Se așteaptă rectificarea bugetară care probabil că va fi în iulie-august.” 

Piața medicamentelor în România este influențată și de taxa clawback, pe care producătorii de medicamente o plătesc către statul român. Producătorii de medicamente inovative trebuie sa plătească către stat 25% din profit, iar cei de generice 15% din profit. Producătorii de medicamente se confruntă și cu lipsa materiei prime, cea mai mare parte importantă din China și India.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE