Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci asistente și infirmiere de la Pantelimon, audiate. Femeile lucrează în secția de Terapie intensivă a spitalului și au calitatea de martor

Cinci asistente și infirmiere au fost audiate în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Toate lucrează în secția de Terapie Intensivă. Totodată, au fost ridicate și datele despre seringile automate cu ajutorul cărora erau administrate medicamentele, pentru a le compara cu schemele de tratament, au declarat pentru Euronews, surse apropiate anchetei. 

Anchetatorii au constatat că în Secție ar fi murit 17 persoane în doar patru zile. De asemenea, rudele pacienților decedați în trecut susțin că aceștia ar fi decedat în condiții suspecte la același spital. Reprezentanții unității medicale transmit că au primit sesizări, le vor analiza și vor transmite răspunsuri punctuale.

Ramona Tamaș, avocata unor asistente: ”Toate informațiile vă vor fi date de organele de anchetă. În etapa de urmărire penală nu avem cum să facem declarații nici măcar atunci când ajungem în fața instanței. Pe cale de consecință nu am ce declarație să vă dau. (Reporter: Cât valorează viața unui om?) Eu am un secret pe care trebuie să-l păstrez, inclusiv în ce privește ancheta și nu am ce declarații să văd dau.”

Procurorii iau în calcul varianta exhumării celor 17 pacienți care au decedat în perioada 4-7 aprilie. Anchetatorii așteaptă un răspuns de la Institutul de Medicină Legală, pentru a vedea dacă e necesară procedura sau nu, în timp ce procurorii au primit și datele despre injectomatele care arată dozele de tratament administrate pacienților ce au decedat în secția de Terapie Intensivă, conform surselor Euronews. Ei vor face o comparație cu datele din schemele de tratament și din fișele de observație pe care le-au ridicat în weekend.

Continuă și anchetele administrative pe care le au în desfășurare conducerea spitalului

În paralel continuă și anchetele administrative pe care le au în desfășurare conducerea spitalului, Colegiul Medicilor și Corpul de control al Ministerului Sănătății. Reprezentanții Corpului de control au verificat documentele pacienților și au discutat cu cadrele medicale din secția de Terapie Intensivă.

Ministrul Sănătății a constatat că este o stare conflictuală în unitatea medicală, după ce a fost în vizită la Spitalul Sfântul Pantelimon. Fosta șefă a secției de Terapie Intensivă este în confict cu actuala șefă, iar directoarea de îngrijiri cu conducerea unității medicale. Acuzațiile extrem de grave ar fi apărut din cauza divergențelor, iar din primele verificări ale corpului de control, nu există indicii care să susțină acuzațiile, a spus ministrul.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Nu ne reglăm problemele personale pe spatele pacienților.”

Aparținătorii supun că rudele lor ar fi decedat în condiții suspecte 

Mai mulți aparținători susțin că rudele lor ar fi decedat, de-a lungul ultimilor ani, în condiții suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon.

Ruda unei persoane decedate: ”Pe 31 a coborât o doamnă doctor de la neurochirurgie la UPU, la Urgențe Majore. Mama avea ritm cardiac mărit. Pe 31, la ora 23:00 au transferat-o la secția de pulmonari. Pe data de 9 au transferat-o pe secția COVID când a aflat că a luat o nosocomială din spital.  În timp ce mergeam la mama, îmi spunea să cumpăr diferite creme, pansamente, să îi panseze rana ce o captase din spital și pe 9 a survenit decesul, spunând că a făcut stop pe suport ventilator.” 

Conducerea Spitalului Sf Pantelimon spune că „încrederea pacienților, rudelor acestora și a populației în sistemul medical și spitalul Pantelimon a avut mult de suferit în aceste zile. Am primit zilele acestea și câteva sesizări cu privire la pacienți decedați cu mult timp înainte. Vom studia actele medicale și vom răspunde, după caz, fiecărei sesizări.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE