Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SPECIAL | Corpuri ale Spitalului Filantropia, în paragină după trei decenii de promisiuni. Structurile degradate valorează peste șase milioane de euro

De peste 30 de ani, guvernanții nu au reușit să găsească o utilitate unui fost spital, care, în mod paradoxal, este amplasat în centrul Capitalei, nu departe de Palatul Victoria. Corpurile abandonate ale Spitalului Filantropia și terenul de sub ele valorează peste șase milioane de euro, însă indiferența le-a transformat într-o ruină. Ministerul Sănătății a promis că va reabilita ceea ce a fost odinioară Institutul Oncologic București, însă nu a precizat cât timp va dura acest lucru și de câți bani ar fi nevoie.

  • După Revoluția din 1989, clădirile degradate ale fostului spital au fost transferate de la o autoritate la alta.
  • Imobilul situat în apropierea Maternității Filantropia a revenit din 2019, în administrarea Ministerului Sănătății.
  • Cele trei corpuri aflate în paragină au o valoare de inventar de peste șase milioane de euro, a explicat Ministerul Sănătății, la solicitarea Euronews România.
  • Centrul de Transfuzie Sanguină din București a preluat două dintre clădiri și speră să le renoveze cu bani europeni în următorii ani.
  • Al treilea a fost transferat Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie care are în plan să se extindă.

Fostul spital în care erau tratați bolnavii de cancer înainte de 1989 nu se află nicidecum la periferia Capitalei, ci pe strada dr. Felix din Sectorul 1. E un loc în care poți ajunge, cu ușurință, pe jos, în 10 minute, din Piața Victoriei.

Clădirea care a aparținut Institutului Oncologic București a rămas fără geamuri, iar copaci au ajuns să crească prin acoperișul distrus. Cei mai mulți dintre oameni preferă să traverseze de îndată ce văd zidurile acoperite cu iederă și graffiti, dar și copertina metalică instalată de-a lungul imobilului degradat.

„Oricum trebuie dărâmată. Nu se mai poate face nimic din ea. E în paragină. E mâncată de tot. Au crescut copaci în interior”, a spus un bărbat despre fostul spital.

„Așa este de gând o știu. 20 și ceva de ani”, a afirmat o femeie.

VEZI GALERIA
6 imagini

Ana Maria Ciurea lucrează în sistemul sanitar de mai mulți ani și spune că este dezamăgită că fostul spital se află în paragină.

„Am făcut practică în Spitalul Filantropia. (...) Totul e părăsit. Nu știu dacă locuiește cineva în ea. Am văzut puțină mișcare. Ori demolată, ori fructificată în vreun fel. Totuși, suntem în centrul Bucureștiului. În ce zonă ai putea să faci ceva mai frumos decât aici? Îmi pare rău!”, a precizat ea.

Cu timpul, spitalul dezafectat a devenit adăpost pentru oameni ai străzii. Ministerul Sănătății susține că a blocat posibilele intrări în clădirea degradată. În mod normal, accesul în interior este interzis, dar cu toate acestea am găsit locuri prin care curioșii ar putea intra în clădire.

Acest peisaj dezolant pot fi văzut inclusiv în imaginile surprinse din satelit de Google Earth. Lângă clădirile abandonate se află Maternitatea Filantropia, un bloc turn în care își are sediul compania de stat Hidroelectrica, dar și un birou al Administrației Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei.

Paragina în care se află cele trei corpuri ale fostului spital a devenit un punct de atracție pentru curioși.

Alex Iacob are 31 de ani și a dezvoltat pasiunea de a fotografia clădiri cu povești prea puțin știute, pe când era elev de liceu. A surprins în imagini monumente istorice aflate în paragină și, fiind absolvent de Jurnalism, a pus pe picioare blogul Reptilianul.ro.

În 2013, a avut curajul să intre în clădirea dezafectată.

„Poarta era deschisă, nu erau paznici. Pur și simplu am intrat, am făcut câteva fotografii, am ajuns pe acoperiș. Nimic în bine nu s-a întâmplat. Au crescut copaci pe acoperiș.

Nu mi-a fost teamă. Am intrat ca în fiecare locație abandonată în care intram și am făcut fotografii peste tot.

Cel mai frapant lucru a fost fix că lângă clădirile abandonate, cele două-trei corpuri abandonate, se află o maternitate funcțională. Lucru care mi se pare destul de ciudat”, a declarat Alex Iacob, blogger Reptilianul.ro (foto), pentru Euronews România.

VEZI GALERIA
13 imagini

sursa foto din galerie: Reptilianul.ro

Filantropia, de la „spitalul iubirii de oameni” la paragina din apropiere de Piața Victoriei

Spitalul Filantropia este un loc cu istorie bogată, dar prea puţin cunoscută. Numit și „spitalul iubirii de oameni”, a fost construit  în 1811, la inițiativa medicului Dumitru Caracaș, director al Spitalului Pantelimon. La acea vreme, doctorul a contribuit cu o sumă importantă la construirea unității medicale și s-a angajat să trateze gratis bolnavii până la sfârșitul vieții.

În schimb, corpurile aflate acum în paragină au fost ridicate în anul 1938. În timpul comunismului, aici a funcționat Institutul de Fiziologie Normală şi Patologică „Daniel Danielopolu”. Din 1973, a intrat în administrarea Institutului Oncologic Bucureşti. Cele două instituţii au funcţionat în această clădire care dispune de patru corpuri.

Unul dintre acestea a fost alocat Institutului Danielopolu, iar celelalte trei au fost destinate Institutului Oncologic.

În februarie 1989, activitatea centrului oncologic din apropierea Maternității Filantropia a fost transferată pe platforma Fundeni. De atunci, cele trei corpuri de clădire au rămas goale şi s-au degradat de la un an la altul.

Cum au fost pasate corpurile fostului spital de la o autoritate la alta

După Revoluție, degradarea spitalului „Filantropia” s-a produs ca urmare unui lung șir de hotărâri.

În 1993, Spitalul Filantropia a transmis Institutului „Danielopolu” corpul de clădire A de peste 7.000 de metri pătrați în care funcționa oricum. Decizia ar fi vizat ruperea corpurilor nefolosite de cel în care funcționează maternitatea Filantropia.

Patru ani mai târziu, Primăria Capitalei a emis un certificat prin care a atribuit Institutului „Danielopolu” o adresă nouă, iar celelalte trei corpuri au rămas pe cea veche.

În 2002, cele trei corpuri ale spitalului au fost transferate de Ministerul Sănătății în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.

Tot în 2002 datează și singura inițiativă de a reabilita clădirea. Constructorul care a câștigat licitația era o firmă aflată în pragul falimentului. Și în prezent rezistă singura probă a intenției de reconstrucție – o pancartă metalică, și ea mâncată de rugină.

Cele trei clădiri aflate în paragină au revenit în administrarea Ministerului Sănătății, în 2019.

Ce planuri are Ministerul Sănătății cu cele trei corpuri degradate ale spitalului Filantropia

Euronews România a solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere referitor la planurile pe care le are cu aceste clădiri.

Două dintre corpurile fostului institut oncologic și terenul de sub ele au o valoare de inventar de aproape 2,6 milioane de euro. Ministerul Sănătății le-a transferat Centrului de Transfuzie Sanguină București.

„Corp clădire C+D și teren aferent a fost transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sănătății în domeniu public al statului și administrarea Ministerului Sănătății prin  Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau“ București - Centrul de Transfuzie Sanguină București în vederea construirii unui centru de transfuzii sanguine modern, la standarde europene, având o valoare de inventar de 12.730.145 lei, potrivit evaluării realizate la nivelul anului 2021”, a precizat Minsterul Sănătății, la solicitarea Euronews România.

Medicul Doina Goșa, directorului centrului, vrea să obțină aproape patru milioane de euro, bani europeni pentru reabilita corpurile de clădire C și D.

„Noi trebuie să stabilim dacă acea clădire este compromisă și trebuie demolată sau este o clădire care poate fi recondiționată și reabilitată.

Clădirea nu mai are pereți, scări rupte. Acoperișul este pe o suprafață destul de măricică a dispărut.

Sinceră să fiu, aș prefera să nu primesc indicație de demolare pentru că va fi o tărășenie mare cu demolarea”, a declarat dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Actualul centru în care se fac donări de sânge, Institutul Național de transfuzii, Agenția Națională de Transplant, precum și Registrul Național al Donatorilor voluntari de celule stem funcționează într-un bloc de locuințe ridicat în anii ’30.

„Pentru noi este improprie clădirea pentru că este construită ca bloc de locuințe. Circuitul donatorilor este extrem de greoi. Donatorul de înregistrează la parter și donează la etajul doi. Deci nu este în regulă”, a explicat dr. Doina Goșa, pentru Euronews România.

Doina Goșa a mai povestit că a contactat o firmă de consultanță și a început discuțiile cu Ministerul Fondurilor Europene.

„Dr. Doina Goșa: Practic, noi vrem să construim un centru de transfuzii acolo. Sunt foarte optimistă în materie de aprobare a proiectului pentru că nu văd de ce nu s-ar aproba.

Reporter: În patru, cinci ani va fi gata? Credeți?

Dr. Doina Goșa: Eu sper că da”, a explicat ea.

Planuri există și pentru cel de-al treilea corp al clădirii distruse. Imobilul și terenul de sub el care au o valoare de inventar de aproape 3,8 milioane de euro. Ministerul Sănătății l-a transferat în administrarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

„Corp clădire B și teren aferent a fost transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sănătății în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sănătății prin Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, în vederea extinderii activității medicale deoarece adresabilitatea Institutului este mare și în continuă creștere iar spațiul în care funcționează a devenit insuficient pentru desfășurarea activității și pentru implementarea de proiecte de dezvoltare, având o valoare de inventar de 18.596.214 lei potrivit evaluării realizate la nivelul anului 2021”, au explicat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Reprezentanții instituției medicale nu au putut fi contactați de Euronews România prin datele disponibile public. În schimb, Ministerul Sănătății a transmis în numele lor că structura de rezistență a imobilului urmează a fi evaluată de specialiști.

„Corpul de clădire preluat de către institut a suferit în perioada 1994-1998 un amplu proces de consolidare a structurii de rezistență care a fost finalizat în proporție de aproximativ 85%, urmând ca decizia privind oportunitățile de consolidare suplimentare să rezulte în urma expertizei structurale ce urmează a se realiza în următoarele 45-60 zile, de la data prezentei comunicări”, este răspunsul oferit de Ministerul Sănătății, la solicitarea Euronews România.

În corpul B ar urma să fie realizat un spital de recuperare medicală cu mai multe specializări.

Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a dat de înțeles c-ar avea planuri mari cu aceste clădiri, însă nu a precizat cu exactitate de câți bani ar fi nevoie pentru reabilitare și nu a indicat un termen exact de finalizare.

„Unitatea sanitară afirmă că există un plan concret de înființare a unui spital de recuperare medicală post acut ce va conține secții dedicate pacienților cu patologie post arsuri, post patologie neurologică, cardiovasculară, post chirurgie oncologică, precum și ambulatorii de specialitate, fiind în discuții pentru obținerea de finanțare pe mai multe axe: guvernamentale, non guvernamentale, fonduri europene.”, a mai precizat Ministerul Sănătății.

Inspectoratul de Stat în Construcții despre fostul spital aflat în paragină

La solicitarea Euronews România, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au precizat că nu au fost aplicate amenzi în cazul fostului spital. În schimb, au evidențiat că proprietarii și administratorii clădirilor degradate sunt obligați să efectueze lucrări de reparații.

Prezentăm integral răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Deși poate accesa prin PNRR fonduri în valoare de 2,5 miliarde de euro, Ministerul Sănătății nu a răspuns cu exactitate dacă va folosi această sursă de finanțare pentru a readuce la viață clădirile abandonate ale fostului spital Filantropia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE