Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista obiectivelor de patrimoniu ale Europei care se află în pericol. Printre ele se numără și Băile Neptun din România

Șapte dintre obiectivele de patrimoniu ale Europei se află în pericol, potrivit unui comitet al Patrimoniului European, potrivit euronews.com.

Cele șapte monumente și situri de patrimoniu din Europa, care se află în paragină, au fost anunțate de reprezentanții Europa Nostra, o federație paneuropeană pentru patrimoniul cultural.

„Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa de finanțare. Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor de patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri care se degradează. Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator pentru dezvoltarea durabilă, coeziunea socială și coexistența pașnică atât de necesară”, a declarat Hermann Parzinger, președinte executiv al Europa Nostra.

Podul Zodu – Albania

Este un pod peste râul Mat lângă orașul Milot din partea de nord-vest a Albaniei. Podul este construit în cinci arcuri de oțel purtate peste râu pe piloni de beton. Turiștii încă mai vizitează în mod regulat podul, dar acesta riscă să se prăbușească.

Mănăstirea Récollets - Belgia

În orașul Nivelles, chiar la sud de Bruxelles, se află Mănăstirea Récollets. Construit în 1524, este singurul exemplu complet conservat de arhitectură franciscană din Belgia. Un nou proiect susținut de autoritățile locale ar putea reduce situl istoric la un complex de apartamente.

Orașul Grădină La Butte Rouge – Franța

Parte a unui proiect care a avut loc între 1931 și 1965, arhitecții și grădinarii au lucrat împreună pentru a crea un nou concept de locuințe sociale. Revoluționar la vremea sa, rolul conceptului a fost de a crea locuințe sociale care să fie în contact cu natura și arta. Autoritățile locale, însă, vor să demoleze orașul.

Centrul istoric Stolberg – Germania

Este una dintre singurele străzi din centrul istoric al Germaniei care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. Inundațiile din vara anului 2021 au distrus mare parte din zonă, 266 de clădiri dintre cele 752 fiind afectate.

Băile Neptun – Băile Herculane

Actualele băi au fost construite în 1883 și erau cele mai moderne stațiuni balneare din Europa la acea vreme.

Stațiunea a fost abandonată de la căderea comunismului, în 1989, iar în 2019 doi pereți și un acoperiș s-au prăbușit.

Palatul Orléans-Borbón – Spania

Acest palat era cândva reședința de vară a familiei ducilor de Montpensier. A fost renovat ultima dată în anii ‘90, însă de atunci starea acestui obiectiv turistic se înrăutățește.

Fortăreaţa Crèvecoeur – Olanda

Construită în 1587, Fortăreața Crèvecoeur a fost o fortăreață militară pentru olandezi în timpul asediului din 1629. A fost din nou folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către germani. În prezent, structura necesită restaurare urgentă, înainte ca deteriorarea să fie ireversibilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE