Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum faci diferența între răceală și alergie. Testele care depistează tipul de alergie, decontate de CNAS

Temperaturile ridicate au făcut ca sezonul alergiilor să debuteze mai devreme. Nasul înfundat, strănutul, mâncărimea ochilor și tusea sunt doar câteva dintre simptome. Conform specialiștilor, 25% dintre adulți și peste 33% dintre copii suferă de rinită alergică. Mai mult, în următorii ani, medicii estimează că jumătate din populația Europei va suferi de o alergie. Poluarea, schimbările climatice și alimentația sunt principalele cauze declanșatoare ale acestor reacții ale organismului.

Debutul alergiilor în această perioadă, determinat de temperaturile ridicate de afară

Debutul alergiei în această perioadă a anului are loc în funcție de polenizarea arborilor și a plantelor, care este determinată de temperatura de afară.

dr. Carmen Bunu Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică: „Vremea această caldă a făcut să explodeze natura, să fie polen în aer și pacienții cu astfel de simptome să fie mai mulți. Dacă bate vântul, polenul vine și poate să determine simptome, mai ales în zilele cu vânt și cu soare, așa cum este acum”.

Potrivit estimărilor specialiștilor, aproximativ opt milioane de români suferă de o formă de alergie.

Femeie: „La polen, la mirosul de parfum. Mâncărimi, bubițe rosii, am ajuns și la Elias. Încerc să mă feresc, mă mănâncă ochii, îmi lăcrimează”.

Femeie: „Soțul meu are. Când este sezonul stă mai mult în casă, cu aerul condiționat pornit, ia medicamente pentru alergie destul de multe”.

Simptomele răcelii vs. simptomele alergiei

De multe ori, alergiile sunt confundate cu afecțiunile respiratorii. Virozele durează, de obicei, aproximativ o săptămână, simptomele se instalează treptat și se ameliorează în timp.  Manifestările alergiilor pot dura câteva săptămâni, chiar luni, cât există expunere la alergen. În acest caz, cele mai întâlnite simptome sunt nasul înfundat, strănutul, mâncărimea ochilor și a nasului și tusea. Cea mai eficientă metodă de diagnosticare a unei alergii rămâne testarea.

dr. Carmen Bunu Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică: „De anul trecut în România, testele moleculare care spun exact la ce alergen este cineva sensibilizat sunt compensate de Casa de Asigurări Naționale de Sănătate doar în regim de internare. Este vorba de internare de zi, care înseamnă că pacientul vine, i se face un consult de specialitate și, pentru a avea precizia diagnosticului, atunci se pot face aceste teste”.

În fiecare sezon sunt factori care pot determina debutul alergiilor. De exemplu, primăvara există polenul de copaci și florile, iar vara - multe ierburi decorative și buruieni. Toamna există ambrozia, iar iarna - polenul de conifere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE