Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alergia la ambrozie: în ce perioadă se manifestă și care sunt simptomele

August și septembrie sunt lunile în care ambrozia atinge perioada maximă de polenizare. Ambrozia crește spontan și este răspândită în aproape toate zonele.

Statisticile arată ca, în România, jumătate de milion de persoane sunt alergice la polenul acesei plante.

Ambrozia dă peste cap viața celor care sunt alergici la această plantă chiar și după 5 ani de când avem un act normativ care interzice buruiana și prevede amenzi usturătoare celor care nu își îngrijesc terenurile.

Și nu sunt puțini românii care ajunge la medic an de an la finalul verii. Aproape 500 de mii de români sunt alergici la polenul ambroziei, potrivit statisticilor.

Care sunt simptomele ambroziei

  • mâncărimi și lăcrimare a ochilor
  • mâncărimi în gât
  • nas care curge sau congestie
  • tuse sau respirație șuierătoare
  • presiune asupra sinusurilor, care poate provoca dureri faciale
  • piele umflată, de culoare albăstruie sub ochi
  • scăderea simțului mirosului sau al gustului
  • calitatea slabă a somnului

În perioada august-septembrie, începe chinul pentru ei , cand apare polenul ambroziei de pe terenurile neîngrijite din orașele mari și din împrejurimi.

Laura lucrează în domeniul bancar și are și un laborator de înghețată. Este alergică la ambrozie de mai bine de 10 ani. Ca să evite problemele respiratorii, acasă și-a cumpărat plase anti-polen și purificator de aer iar laboratorul de înghetață l-a amenajat într-o zonă unde nu există ambrozie.

Alergia o încurcă însă atunci când pleacă în vacanțe. În fiecare vară, înainte să plece în concediu, își cumpără medicamentele care o ajută să respire mai bine și în permanență este atentă la zonele pe care le vizitează.

”Am tot timpul fie nasul înfundat fie îmi curge nasul, am ochii f roșii, am mâncărimi, o senzație foarte mare de disconfort mai am și alte patologii de care ar trebuie să am grijă în același timp cu ambrozia trebuie să am puțin grijă cum îmi dozez medicamentele pentru ambrozie astfel încât să nu stric puțin echilibrul”, a spus Laura.

Ce spun medicii

”Dacă sensibilitatea alergică și alergia clinică apare la persoane care au deja boli respiratorii, astm, dar nu numai astm, bronsito-obstructivo, atunci poată să producă o agravare a acestor boli în timpul sezonului și nagravarea poate să fie severă sau foarte severă. Am văzut pacienți cu insuficiență respiratorie produsă de o expunere brutală, necunoscută”, a spus dr. Poliana Leru, medic alergolog.

Cu toate că exista o lege privind combaterea buruienii, controlul răspândirii ei este în continuare o provocare majoră în România.O singură plantă poate produce până la un miliard de grăunțe de polen într-un sezon și poate rezista în sol timp de peste 40 de ani.

Victor Zamfir, alergic și el la ambrozie din 2017, a creat Harta Ambroziei. Este o pagină web unde persoanele care suferă de această afecțiune pot vedea și raporta zonele unde crește buruiana. Reclamanții pot face , tot aici, o petiție care să ajungă la primărie. Sancțiunle pentru nerespectarea legii pot ajunge si la 20 de mii de lei.

Din populația activă a României de 9 milioane de persone, aproape 500 de mii de sunt alergice la polenul ambroziei, conform statisticilor. Expunerea mare la poluare, stilul de viață și schimbările climatice vor determina ca jumătate din populația europei să sufere de un fel de alergie în anii ce urmează, avertizează specialiștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE