Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La Paris se deschide un muzeu dedicat brânzei: ”E un fel de magie”

Este logic ca fondatorul unui nou muzeu al brânzei din Paris să aibă ca imagine de profil pe Whatsapp...brânza.

De culoarea Cantalupului, producătorul de brânzeturi Pierre Brisson susține că este Mimolette - o brânză tare produsă în mod tradițional în Lille, pe care a sculptat-o cu grijă într-o floare.

„Este o tehnică pentru a face brânza mai atrăgătoare”, spune Brisson.

Încântător, dar să fim sinceri: când vine vorba de brânză, majoritatea oamenilor nu au nevoie de artificii florale pentru a-și pune în mișcare glandele salivare. De fapt, cu cât mai urât mirositor, cu atât mai bine.

Fie că este rasă, topită, coaptă, tăiată în felii sau tăiată pe o placă, Franța, în special, este o națiune de iubitori de brânză care nu se poate lipsi de ea.

Un raport de la începutul acestui an a clasat Franța pe locul al doilea în topul celor mai ”brânzoase” țări din lume, ceea ce este de înțeles având în vedere că sunt și cei mai mari importatori globali și produc 246 de soiuri în total.

Care e cea mai bună brânză din lume

Multe dintre cele mai faimoase brânzeturi din lume sunt franțuzești: roquefort, brie, morbier, cantal, camembert și Époisses de Bourgogne, cea din urmă fiind încoronată drept cea mai bună brânză la așa-numita „cupă mondială a brânzeturilor” de anul trecut.

Pare surprinzător, așadar, că raiul gastronomic al Parisului abia acum deschide un muzeu dedicat zeităților sale lactate.

După ce s-a mutat la Paris în urmă cu aproximativ 15 ani, Brisson a deschis Paroles de Fromagers, o școală de fabricare a brânzeturilor. Dar el a visat întotdeauna să înființeze un muzeu care nu numai că ar putea educa, ci ar putea inspira oameni din întreaga lume să se alăture acestei profesii.

Acum, după un deceniu de economisire și planificare, Musée du Fromage se deschide oficial la 3 iunie.

„Am pus tot ce am în acest proiect, pentru a avea în sfârșit un loc unde toată lumea poate veni”, spune Brisson. Ideea este de a transmite pasiunea și uimirea”.

În centrul noului muzeu se află obiectivul de a celebra procesele tradiționale de fabricare a brânzeturilor, o abilitate care a fost în declin în ultimele decenii, pe măsură ce tinerii se mută în orașe pentru a găsi un loc de muncă.

Problemele economice și mediu, afectează industria brânzeturilor

Între timp, problemele economice și de mediu continuă să afecteze industria, iar anul trecut producătorii francezi de brânzeturi au intrat în grevă din cauza modificărilor propuse pentru depozitarea cutiilor de lemn pentru camembert, deoarece acestea nu sunt reciclabile.

„Din ce în ce mai mulți oameni părăsesc mediul rural și, de asemenea, nu este o muncă ușoară. Este o meserie care este bine plătită, pentru că un bun producător de brânzeturi câștigă bine în viață, fără probleme. Dar este totuși un job de producție, deci în fiecare zi produci același produs, trebuie să respecți foarte strict calendarul.

Trebuie să fii foarte meticulos la locul de muncă", explică Brisson, care observă, de asemenea, că există o cerere mare de brânzeturi fabricate în mod tradițional în țară, dar o disponibilitate mai mică din cauza lipsei de forță de muncă.

Cu toate acestea, Brisson crede că criza costului vieții și sentimentul tot mai mare de deziluzie și detașare în cultura muncii din zilele noastre ar putea inspira mai mulți tineri să ia în considerare învățarea unor aptitudini mai vechi, profitabile, bazate pe agricultură.

Găzduit într-o clădire magnifică din piatră veche de peste 500 de ani, este, de asemenea, o oportunitate pentru vizitatori de a se reconecta cu strămoșii lor, învățând despre istoria agriculturii franceze și realizând în același timp ce anume intră în compoziția alimentelor pe care le mănâncă.

Acest din urmă aspect a devenit deosebit de important pentru o societate din ce în ce mai conștientă de sănătate și sceptică, care caută să consume lucruri mai etice.

Mai mult decât orice altceva, Musée du Fromage este un memento care ne amintește să prețuim fiecare mușcătură de brânză cremoasă - și fiecare ființă umană care a adus-o la existență; confortul unor procese străvechi care aduc rezultate specifice într-o lume a incertitudinii și a haosului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE