Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul răspunde Londrei și anunţă sancţiuni împotriva unor entităţi şi persoane britanice

Publicat de: Euronews

Autorităţile iraniene au anunţat miercuri că au înscris pe lista lor neagră entităţi şi persoane din Marea Britanie, la câteva zile după ce Londra a impus sancţiuni poliţiei iraniene a moravurilor pentru moartea lui Mahsa Amini, transmite AFP, citată de Agerpres.

Iranul, zguduit de proteste

Iranul este zguduit de proteste de la moartea, pe 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, de etnie kurdă, în vârstă de 22 de ani, la trei zile după arestarea ei la Teheran de către poliţia de moravuri pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor în Republica Islamică.

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, şi-au pierdut viaţa în cursul manifestaţiilor. Alte câteva sute, printre care femei, au fost arestate.

Pe 10 octombrie, Marea Britanie a anunţat sancţiuni împotriva poliţiei moravurilor şi a unor responsabili politici şi de securitate, acuzându-i că reprimă manifestaţiile.

Șapte instituții vizate de sancțiuni

Potrivit unui comunicat al Ministerului iranian de Externe, printre cele şapte instituţii vizate de sancţiuni figureză National Cyber Security Centre de la Londra şi GCHQ, agenţia britanică de informaţii şi securitate.

Organizaţiile şi persoanele au fost „înscrise pe lista neagră pentru acţiunile lor deliberate de susţinere a terorismului şi grupărilor teroriste, de instigare la terorism, de răspândire a violenţei şi urii şi de încălcare a drepturilor omului”, potrivit sursei.

BBC Persian şi Iran International, două canale în limba persană cu sediul în Marea Britanie şi considerate „ostile” de Iran, au fost, de asemenea, incluse pe lista neagră.

Printre cele nouă persoane sancţionate se numără membri ai parlamentului, printre care ministrul pentru securitate Thomas Tugendhat, potrivit sursei.

Sancţiunile includ interdicţia vizelor şi „sechestrarea proprietăţilor şi bunurilor lor” din Iran, a adăugat comunicatul.

Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic la Teheran în urma sancţiunilor Londrei, denunţate drept „o ingerinţă în afacerile interne ale Iranului”.

Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană au impus, de asemenea, sancţiuni Iranului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE