Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Insulina orală, sub formă de pastilă sau ciocolată fără zahăr, ar putea înlocui injecțiile

Oamenii de știință au dezvoltat o modalitate de a furniza insulină pe cale orală, prin intermediul unei pastile sau al unei ciocolate fără zahăr, și au testat-o cu succes pe animale, scrie Euronews Next.

Această nouă insulină, care oferă o alternativă la seringi sau pompe de insulină, va fi gata pentru a fi testată pe oameni în 2025.

Aproximativ 61 de milioane de persoane suferă de diabet în Europa, iar între 5 și 10% dintre acestea au diabet de tip 1, ceea ce înseamnă că trebuie să ia insulină zilnic pentru a-și controla nivelul de glucoză din sânge.

Unele persoane care suferă de diabetul de tip 2, mai frecvent, trebuie, de asemenea, să ia insulină. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, cele mai frecvente trei modalități de administrare a insulinei sunt: cu o seringă, un stilou de insulină sau o pompă de insulină.

Cum a fost creată insulina orală

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, în colaborare cu Universitatea Arctic din Norvegia, au descoperit anterior că este posibil să livreze medicamente în ficat cu ajutorul unor nanopurtători.

Ideea de a crea o formă orală de insulină a venit după ce un medic geriatru, dintr-o clinică cu care lucrează cercetătorii, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persoanele în vârstă care erau spitalizate, ceea ce le creștea riscul de infecții secundare, deoarece aveau nevoie de injecții cu insulină.

Echipa a trebuit să dezvolte un polimer special conceput pentru a trece prin stomac și a fi absorbit în intestin, apoi să ajungă în cele din urmă la ficat.

Ei și-au propus să conceapă un polimer care să reacționeze la nivelul de zahăr din sângele pacientului, ceea ce au făcut analizând enzimele care descompun moleculele lungi de zahăr.

"Dacă există o cantitate mare de glucoză în sânge, există o cantitate mare din aceste enzime, iar apoi acestea degradează polimerul și apoi eliberează insulina", a spus Nicholas Hunt, conferențiar senior la Universitatea din Sydney, pentru Euronews Next.

Apoi, nanomaterialul poate fi eliminat rapid de către organism.

"Acest mod de administrare a insulinei este mai precis, deoarece livrează insulina rapid în zonele din organism care au cea mai mare nevoie de ea. Atunci când luați insulina cu o seringă, aceasta este răspândită în tot corpul, unde poate provoca efecte secundare nedorite", a declarat Peter McCourt de la UiT - Universitatea Arctică din Norvegia, într-un comunicat.

Ciocolata cu insulină, testate pe babuini

Acest sistem a fost testat pe șoareci, șobolani și babuini, iar echipa și-a publicat concluziile în revista Nature Nanotechnology.

Babuinii nu au vrut să ia o pastilă, așa că cercetătorii au încercat jeleuri fără zahăr și ciocolată fără zahăr, babuinii preferând ciocolata creată în laborator.

"Când am făcut studiul nostru pe babuini, l-am făcut într-un mod în care este conceput pentru a imita ceea ce s-ar face în faza I de studiu clinic. Deci, este vorba de aceeași doză de insulină care ar fi folosită, aceeași paradigmă experimentală", a spus Hunt.

În prezent, accentul se pune pe producția pentru viitorul studiu clinic, cu speranța de a începe până la sfârșitul anului.

Hunt spune că speră să efectueze testele ulterioare în 2026, ceea ce, dacă va fi un succes, ar putea însemna să solicite aprobarea autorităților de reglementare cel mai devreme în 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE