Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de diabet de tip 2

Publicat de: Euronews

Un studiu recent arată că exerciţiile fizice practicate regulat pot reduce riscul de diabet de tip 2, în pofida riscului genetic de a dezvolta această afecţiune.

Potrivit studiului publicat luni în British Journal of Sports Medicine, persoanele care efectuează mai mult de o oră de activitate fizică "moderată până la viguroasă" pe zi au un risc cu 74% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cele care desfăşoară mai puţin de cinci minute de activitate fizică pe zi.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanţii la studiu cu un nivel mai ridicat de activitate fizică, dar care se aflau într-o categorie de risc mai mare pentru diabetul de tip 2, au prezentat un risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu această afecţiune, comparativ cu cei mai puţin activi şi cu un risc mai scăzut.

"Nu ne putem controla riscul genetic şi istoricul familial, însă această descoperire aduce veşti promiţătoare şi pozitive, conform cărora printr-un stil de viaţă activ se poate 'combate' mare parte din riscul excesiv de diabet de tip 2", a declarat Melody Ding, autoare principală a studiului şi profesor asociat la Universitatea din Sydney.

Aproape 60.000 de adulți, incluși în studiu

Studiul a fost efectuat pe 59.325 de adulţi incluşi în Biobank, o bază de date pentru cercetări biomedicale care găzduieşte informaţii anonime - date genetice şi referitoare la stilul de viaţă - prelevate de o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie.

Participanţii au purtat la încheietura mâinii dispozitive de urmărire a activităţii şi au fost monitorizaţi o perioadă de până la şapte ani.

Studiul sugerează că activitatea fizică ar trebui promovată ca măsură de prevenire a diabetului de tip 2.

"Speranţa noastră este că acest studiu va ajuta la informarea liniilor directoare de sănătate publică şi clinice, astfel încât să poată fi de folos personalului sanitar, organizaţiilor şi publicului pentru prevenirea acestei boli cronice", a adăugat specialista.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 422 de milioane de persoane din întreaga lume au diabet. De asemenea, 1,5 milioane de decese sunt atribuite în mod direct diabetului în fiecare an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE