Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Cazurile de diabet s-ar putea dubla până în 2050, ceea ce va afecta 1,3 miliarde de persoane

Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet la nivel mondial va fi mai mult decât dublu până în 2050, potrivit unor estimări alarmante publicate împreună cu o nouă serie de studii în The Lancet.

Cercetătorii prezic că peste 1,3 miliarde de persoane ar putea suferi de această boală în 30 de ani - față de 529 de milioane în 2021 - dacă nu se vor face eforturi pentru a aborda această "criză globală".

Ce este diabetul

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge care poate duce la "afecțiuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor", potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Suferinzii de diabet de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii, nu produc suficientă insulină sau devin rezistenți la aceasta. În 2021, se estimează că 96% dintre cazurile de diabet se datorau diabetului de tip 2.

Ratele atât ale diabetului de tip 1, cât și ale diabetului de tip 2 la tineri sunt în creștere la nivel mondial, au declarat autorii seriei, ceea ce duce la "o creștere exponențială" a bolii.

Peste 20 de milioane de femei au fost, de asemenea, afectate de diabet sau de niveluri ridicate de zahăr din sânge în timpul sarcinii în 2021, adăugându-se la "povara globală".

"Diabetul rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din zilele noastre și va crește agresiv în următoarele trei decenii în fiecare țară, grupă de vârstă și sex, reprezentând o provocare serioasă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume", a declarat Dr. Shivani Agarwal, conducătorul seriei și profesor asociat la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, Statele Unite.

Ratele de diabet zaharat sunt de 1,5 ori mai mari în grupurile minoritare

Seria de studii a analizat impactul rasismului structural asupra ratelor de diabet, în special în țările cu venituri ridicate, precum SUA, unde ratele acestei boli sunt de 1,5 ori mai mari în rândul grupurilor minoritare.

"Politicile rasiste, cum ar fi segregarea rezidențială, afectează locul în care locuiesc oamenii, accesul lor la hrană suficientă și sănătoasă și la servicii de îngrijire a sănătății", a declarat profesorul Leonard Egede de la Colegiul Medical din Wisconsin, SUA, unul dintre coautorii seriei, potrivit Euronews Next.

"Această cascadă de inegalitate tot mai mare în ceea ce privește diabetul duce la decalaje substanțiale în ceea ce privește îngrijirea și rezultatele clinice pentru persoanele din grupurile rasiale și etnice lipsite de drepturi din punct de vedere istoric, inclusiv pentru persoanele de culoare, hispanici și indigeni", a spus el într-o declarație.

Până în 2045, trei sferturi dintre adulții care trăiesc cu diabet se vor afla în țările cu venituri mici și medii, unde există un acces mai redus la îngrijire pentru această boală.

Ratele de deces din cauza diabetului în aceste țări sunt, de asemenea, duble față de cele din țările cu venituri ridicate, au precizat autorii.

Cheltuielile mai mici cu asistența medicală, insecuritatea alimentară și accesul limitat la medicamente, toate acestea "contribuie la rezultate mai slabe" pentru persoanele cu diabet, potrivit coautorului studiului, Alisha Wade, care este profesor asociat la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud.

Unde este cel mai răspândit diabetul în țările europene?

Potrivit estimărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aproximativ 32,3 milioane de adulți au fost diagnosticați cu diabet în Uniunea Europeană în 2019.

Ponderea adulților cu diabet în țările UE a variat de la 10,4% în Germania și 9,8% în Portugalia în 2019 la 3,8% în Lituania și 3,2% în Irlanda.

În medie, 6,2% dintre adulții din UE au diabet, potrivit cifrelor din 2019.

În paralel cu noua serie Lancet, cercetătorii din cadrul studiului Global Burden of Disease Study au prezis cum ar putea evolua prevalența diabetului în țările europene până în 2050.

Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet ar putea crește cu 62,3% între 2021 și 2050 în țările din Europa de Vest și ar putea crește cu 38,8% în țările din Europa Centrală, potrivit studiului.

Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet ar putea ajunge la peste 10 milioane în Germania, la peste 8 milioane în Italia și Spania și la peste 6 milioane în Franța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE