Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa se va confrunta cu lipsa unui medicament pentru diabetul de tip 2, comercializat și în România

Lipsa medicamentului Trulicity se va face simțită în Europa în luna septembrie din cauza cererii prea mari, anunță Agenția Europeană a Medicamentului. Este vorba despre un medicament pentru diabet, comercializat și în România.

Medicamentul tratează diabetul zaharat de tip 2 la persoanele cu vârsta de peste 10 ani. Soluția injectabilă care scade glicemia va lipsi în primă fază în farmaciile din țări precum Austria, Finlanda, Grecia sau Polonia.

Ozempic, un medicament similar, a lipsit de pe piață luni de zile la începutul anului în Statele Unite ale Americii si, parțial, în Europa, după ce a devenit trend pe TikTok. Aceste medicamente care tratează diabetul, favorizează și pierderea în greutate. Compania a declarat că folosirea medicamentului pentru a slăbi a fost popularizată de ”celebrități din întreaga lume”.

Ce este diabetul

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge care poate duce la "afecțiuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor", potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Corpul nu produce suficientă insulină sau devine rezistent la ea. În 2021, se estimează că

Simptomele diabetului pot apărea brusc. În cazul diabetului de tip 2, simptomele pot fi ușoare și pot trece mai mulți ani până sunt observate.

Simptomele diabetului

  • senzația de sete foarte mare
  • nevoia de a urina mai des decât de obicei
  • vedere încețoșată
  • senzație de oboseală
  • pierderea involuntară în greutate

În timp, diabetul poate deteriora vasele de sânge de la nivelul inimii, ochilor, rinichilor și nervilor.

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Diabetul poate provoca pierderea permanentă a vederii prin deteriorarea vaselor de sânge din ochi.

Multe persoane cu diabet zaharat dezvoltă probleme cu picioarele din cauza deteriorării nervilor și a fluxului sanguin deficitar. Acest lucru poate provoca ulcere la nivelul picioarelor și poate duce la amputare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE