Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IFA Next, punctul de plecare către viitor: digitalizarea - cu noi la masă, dronele - cu noi în casă

În mod traditional, hala cu numărul 20 din complexul expozițional Messe Berlin le revine start-up-urilor, adunate sub umbrela IFA NEXT. AI, Robotică, AR, VR, tehnologii fără fir – sunt doar câteva exemple de soluții propuse de expozanți.

Sigur, o mare parte dintre ele sunt aduse doar pentru a ne oferi șansa de a privi către ce ne așteaptă. Toată lumea lucrează cu concepte, însă produsele care răzbat și ajung la stadiul de a fi comercializate schimbă, de multe ori, fața tehnologiei. Am selectat câteva dintre ele, mai jos.

Toată lumea, la masă!

WeHub se numește colaborarea dintre studenții de la Universitatea din Siegen, colegii lor din Dusseldorf și investitori. Propunerea lor nu este doar interesantă, ci vine și cu o logică menită să dea tehnologiei o fațetă umană. De liant și nicidecum mediu prin care interactivitatea este limitată.

Teza de la care au plecat spune că digitalizarea locuințelor noastre se face mult mai anevoios în comparație cu ceea ce se întâmplă la locul de muncă. Focusul merge către automatizare – lumini, ventilație, încălzire, electrocasnice. Către ceva matematic, nicidecum către consolidarea comunicării între noi, cei de acasă.

Și-au pus o întrebare simplă: unde se strâng membrii familiei și ce am putea face să îi ajutăm să fie mai apropiați unul de celălalt? Așa a apărut primul dispozitiv interactiv pentru masa din living.

Hopa-Mitică știe tot despre posesorul lui

Fiecare membru al familiei primește câte un așa-numit avatar. Arată ca piesele de șah și au centrul de greutate ca un Hopa-Mitică, jucăria copilăriei din ultimii ani de comunism. Dintr-o aplicație, profilul fiecăruia primește o definiție: cine este, câți ani are, ce număr de telefon are. Minunată este inițiativa de a defini o astfel de piesă și pentru întreaga familie. Așadar, un kit pentru doi părinți cu doi copii va avea, de fapt cinci obiecte pricipale.

VEZI GALERIA
5 imagini

Ce fac aceste piese? Cu ajutorul unui proiector inteligent, care are și cameră video, oferă informații în timp real despre deținătorii lor. În scenariul prezentat la IFA Berlin, mama gătește cina și vrea să știe când ajunge unul dintre copii. Face asta plasând avatarul acestuia în dreptul unei alte piese care primește informațiile via GPS-ului din telefonul copilului. Sau al ceasului. Informația este redată sub forma unor valuri luminoase tare prietenoase.

Aplicația care însoțește sistemul poate fi folosită și pentru trimis mesaje, fotografii, clipuri. În clipa care ajung pe telefonul unuia dintre membrii familiei, avatarul acestuia va clipi, pe masă. Care, apropo, nu trebuie să fie una specială, de o dimensiune anume, ci doar din lemn.

Masa, parte din scenariul pentru case inteligente

O altă aplicabilitate ingenioasă a lui WeHub este capacitatea de a fi integrat în sisteme Smart Home pornind de la un simplu obiect. Cana de cafea, odată pusă pe masă, între doi beaconi, două repere fizice care trimit mai departe semnalul și informațiile, poate activa scenarii predefinite. Poate aprinde televizorul, un radio, espressorul, poate deschide draperiile și muzica.

WeHub candidează la premiul pentru inovație, aici, în Berlin. Proiectorul lor este la cea de-a doua variantă de test, în prezent, așa că nu are încă un preț de achiziție stabilit.

Periuța care curăță dinții în 10 secunde

Igiena dentară este mult prea importantă ca să fie ocolită de inovație. Așa că, la IFA Berlin 2022, compania franceză YBrush a prezentat o periuță de dinți cu vibrații, care oferă o curățare eficientă și uniformă a dinților în doar zece secunde.

Medicii dentiștii recomandă ca un periaj să dureze în jur de două minute, dar cei mai mulți dintre noi suntem atât de grăbiți dimineață, încât nu folosim periuța mai mult de 50 de secunde. Cu YBrush, însă, în 50 de secunde ești gata cu totul. Avem timp să punem pe pastă de dinți pe capul periuței, care aduce cu o proteză și apoi să îl montăm pe mânerul cu vibrații și să conectăm cele două componente cu un cablu USB. Mânerul are baterii reîncărcabile o dată la trei luni și patru moduri de vibrare: soft (15 secunde), normal (10 secunde) și intensive (5 secunde).

Capul de periere este din filamente moi de nailon, care, împreună cu vibrațiile, periază fiecare parte a fiecărui dinte, fără a uita de dinții din spate. Zece secunde, spun producătorii, sunt suficiente pentru a îndepărta placa bacteriană și mirosurile neplăcute atât la adulți, cât și la copii. După folosire, se curăță cu apă de la chiuvetă, așa cum se poate vedea în clipul de mai jos.

Pachetul de bază, format din mâner, capăt și cablu USB costă 80 de euro. Un capăt de periere, care trebui înlocuit o dată la aproximativ 6 luni, costă 35 de euro, iar cei care iși doresc și un aplicator de pastă de dinți trebuie să mai plătească înca 4 euro.

Flying Magic Cleaner, drona de apartament

Praful și polenul sunt greu de îndepărtat cu aspiratoarele tradiționale. Flying Magic Cleaner, de la Ataraina - brand japonez, în traducere aproximativă "ar fi bine dacă ar exista"– le poate capta în timp ce zboară, în siguranță, prin cameră.

Drona are o autonomie de 15-20 de minute și un sistem cu cameră video și senzori care îi permite să ocolosească un candelabru, de exemplu. Ori să nu sfârșească brusc printre rafturi sau înfiptă în televizor. Praful este ridicat odată cu decolarea și cu traseul pe care știe să-l urmeze și colectat cu ajutorul unor benzi. Acestea se dau jos extrem de simplu și se pot șterge cu un șervețel umed.

Costul produsului: 5.000 de euro.

Urmăriți platformele Euronews România pentru mai multe informații de la IFA Berlin 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE