Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ecranele-vedetă de la IFA Berlin 2022: OLED-ul de 97 de inci, QLED-ul de 98 de inci și primul OLED pliabil de 17 inci

În așteptarea Campionatului de Mondial de fotbal din Qatar și a sezonului rece, când oamenii încep să petreacă tot mai mult timp acasă, marile companii au venit la IFA Berlin 2022 cu ecrane care oferă, spun reprezentanții lor, „experiențe imersive”. Un termen relativ sec, desprins din manualele de vânzări de acum două decenii, însă perfect justificat odată cu testarea unui asemenea dispozitiv.

LG a luat caimacul încă dinaintea deschiderii IFA, anunțând că vine la Berlin cu un ecran OLED 4K, în variantă de 97 de inci - aproape doi metri și jumătate. Este cel mai mare OLED, la ora actuală. Ca să vă faceți o idee cât de mare: piața OLED medie de la noi, din România, pleacă de pe la 48 de inci și se cam oprește la 65 - sigur, există și modele de 75 su 77, dar prea puține încă. Ecranul LG este cât un pat dublu și va fi disponibil undeva înaintea primei partide de la Mondialul din Qatar. Prețul nu a fost anunțat oficial, însă specialiștii citați de site-urile de tehnologie vorbesc despre cel puțin 10.000 de euro.

VEZI GALERIA
2 imagini

Am spus ecran și nu televizor - deși cu siguranță tot LG vor ieși primii cu un astfel de dispozitiv. De ce am precizat asta? Este bine știut faptul că tehnologia OLED a sud-coreenilor se regăsește și la alte nume mari din industrie, așa că inclusiv la această oră încă se poartă negocieri între companii.

Altfel, cel mai mare OLED din lume folosește Inteligența Artificială - procesorul este un Alpha a9 Gen5 - pentru a înțelege mai bine compartamentele de consum. Îi targetează, în mod special, pe pasionații de competiții sportive, foarte exigenți când vine vorba despre calitatea sunetului și a imaginii.

Ce promite producătorul? Pe scurt, culori desprinse din viața reală, fără distorsiuni, fără exagerări și cu tonuri naturale care corespund conținutului original. Noile televizoare vor avea și un sistem interesant de sunet. Un 5.1 bazat pe inovația LG numită FILM CSO - Cinematic Sound Oled -care folosește vibrațiile ecranului în sine, nu boxe încorporate.

La cinema, din fotoliul de acasă

Rivalii de la Samsung au prezentat, la Berlin, pariul lor pentru această toamnă. Un QLED 8K de 98 de inci, despre care spun că este „mai mult decât un televizor”. Oferă imagine la standarde de cinema, de o calitate desăvârșită, în confortul propriei locuințe.

La fel ca în cazul OLED-ului, Inteligența Artificială crește nivelul de contrast, pentru claritate sporită. Tehnologia avansată 8K AI Upscaling reproduce imaginea la acest standard (8K = 16 x full HD) indiferent de calitatea sursei, adaugând claritate și profunzime, se laudă producătorii. Care primesc un plus pentru faptul că au abordat curajos problema ardentă a conținutului video. Samsung a semnat un parteneriat cu Amazon Prime. Iar noua producție The Lord of The Rings: The Rings of Power poate fi urmărită în 8K doar pe aceste televizoare.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sunetul surround adaugă un plus de realism experienței consumatorului în căutare de relaxare și divertisment. Merită remarcate și designul rafinat al ecranului, dar și suportul slim pentru perete, care permite instalarea impecabilă a televizorului - deloc mic - și păstrează spațiul din jurul lui perfect ordonat.

Nici aici nu avem un preț oficial, ci doar o dată de lansare - 25 septembrie. Probabil că vorbim, însă, despre același nivel ca în cazul LG - 10.000 de euro.

Gadgetul-vedetă de la IFA: un laptop care se transformă în tabletă

Are un kilogram și jumătate, primește o tastatură pe magneți, dar nu aceste amănunte îl fac special pe Zenbook 17 Fold de la ASUS. Ci faptul că este primul laptop din lume cu ecran OLED de 17 inci pliabil. Așadar, tehnologia revoluționară de pe telefoane vine și face spectacol pe dispozitive gândite pentru productivitate.

VEZI GALERIA
6 imagini

Zenbook 17 Fold știe cel puțin șase moduri de lucru. Se bazează pe un procesor Intel i7 de generație 12, are 16 GB DDR5 5200 MHz RAM și stocare SSD de 1TB. Display-ul returnează un 2.5K (2560 x 1920) curat și viu, iar tastatura ErgoSense poate fi prinsă cât ai clipi.

La bord au prins loc și un sistem Harman Kardon cu patru difuzoare, dar și o cameră web de 5MP cu Inteligență Artificială.

Urmăriți platformele Euronews România pentru mai multe informații de la IFA Berlin 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE