Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casele inteligente vor primi, în viitorul apropiat, o nouă etichetă. Vor fi personalizate. Este un termen folosit din plin, zilele acestea, de producătorii și experții în tehnologie la IFA Berlin.

În spatele termenului stau nu doar ani buni de cercetare, ci și investiții de câteva sute de miliarde de euro, in cazul marilor jucători din industria tehnologiei. Rezultatul este spectaculos: Inteligența Artificială din frigiderele, mașinile de spălat ori aparatele de aer condiționat din următoarea generație se poate dovedi o soluție concretă pentru combaterea risipei energetice.

IFA Berlin 2022 dă un semnal clar. Până să vină autoritățile și politicienii cu soluții pentru economisirea energiei și, implicit facturi mai mici, avem la îndemână Inteligența Artificială. Algoritmii ne vor înțelege, treptat, comportamentul de consumator și ne vor spune câtă apă, curent electric, gaze și detergent să folosim pentru a ne bucura de confort sporit în casă, în timp ce ne protejăm finanțele și planeta.

Încă se mai fac calcule, dar estimările marilor jucători din piața de electrocasnice și de soluții pentru case inteligente și independente energetic sunt încurajatoare. Potrivit uneia dintre ele - care vizează, este drept, doar Germania - consumul de apă și energie pentru o mașină de spălat de generație nouă ) ar trebui să fie echivalentul a cel mult 12 euro anual. Aici ar trebui să fim undeva la finalul lui 2027.

Ce înseamnă o mașină de spălat de generație nouă? Un dispozitiv care înțelege cât de murdare sunt rufele, calculează cantitatea optimă de energie, apă și detergent și te ține la curent cu tot ce se întâmplă în timpul funcționării.

Ecosistem pentru o viață sănătoasă

Unul dintre cei mai importanți producători de electronice și electrocasnice prezenți aici, în Berlin, și-a propus ca, până în 2023, să integreze toate aparatele sale într-un ecosistem tehnologic menit să protejeze mediul înconjurător și să asigure o viață sănătoasă. Ceasul inteligent ne va avertiza când vom uita ușa deschisă la frigider sau luminile aprinse în living, de exemplu.

Tot la frigider va accces și cuptorul cu Inteligență Artificială, care ne va oferi cele mai bune rețete pentru preparate sănătoase și gustoase, în funcție de alimentele și ingredientele pe care le avem deja depozitate.

Telecomandă solară pentru televizor

Economisirea ajunge și în segmentul de entertainment, unde nu doar televizoarele vor primi funcții noi. Telecomanda pe baterii, de exemplu, va fi înlocuită cu acumulator care se va încărca rapid, prin expunere la lumină naturală. În șapte ani, se estimează că vor ajunge la groapa de gunoi cu 200 de milioane mai puține baterii.

O echipă Euronews România vă va ține la curent, zilnic, cu lansările de la IFA Berlin 2022, unde sunt prezenți 1.100 de expozanți din 46 de țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE