Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instagram testează un instrument de inteligență artificială care verifică vârsta utilizatorilor prin scanarea feței

Instagram testează noi metode prin care utilizatorii pot să își verifice vârsta, inclusiv un instrument de inteligență artificială construit de o companie terță, Yoti, care estimează vârsta pe care oamenii o au doar prin scanarea feței, relatează The Verge .

În mod oficial, trebuie să ai cel puțin 13 ani pentru a-ți crea un cont Instagram, dar, timp de ani de zile, compania nu a făcut eforturi pentru a aplica această regulă. Totuși, după ce experții în materie de confidențialitate și de siguranță a copiilor s-au sesizat, Instagram a introdus din ce în ce mai multe funcții de verificare a vârstei.

Metodele propuse de Instagram

Prima metodă propusă de Instagram este de a cere confirmare de la trei urmăritori comuni ai utilizatorului să confirme vârsta acestuia. Urmăritorii comuni trebui să aibă ei înșiși vârsta peste 18 ani și vor avea la dispoziție trei zile pentru a răspunde la solicitarea Instagram.

Cea de-a doua metodă, estimarea AI, presupune trimiterea unui selfie video către o companie terță, Yoti, care folosește învățarea automată pentru a estima vârsta unei persoane.

Yoti este un jucător bine cunoscut în domeniul verificării online a vârstei și a identității, iar tehnologia sa a fost aprobată pentru utilizare de către guvernul britanic și de autoritățile de reglementare digitale germane. Aceasta utilizează diverse semnale faciale pentru a estima vârsta unei persoane.

Inteligența artificială

Datele arată că sistemul Yoti este mai puțin precis în cazul fețelor feminine și al persoanelor cu pielea mai închisă la culoare, iar în cazul persoanelor sub 24 de ani, estimările sale pot fi eronate cu până la 2,5 ani. Cu toate acestea, în cazul în care instrumentul face o estimare generală a vârstei unui utilizator, precizia sa se îmbunătățește.

Acesta nu este nici singurul instrument cu inteligență artificială pe care Instagram îl folosește pentru a încerca să estimeze vârsta utilizatorilor. Încă de anul trecut, compania folosește sisteme automate pentru a căuta utilizatori minori. Aceste instrumente scanează informații precum postările de ziua de naștere a utilizatorilor și vârsta grupurilor lor de prieteni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE