Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guy Savoy, considerat cel mai bun chef din lume, pierde o stea Michelin

Gastronomia mondială a avut un șoc după ce Ghidul Michelin a anunțat că Guy Savoy, unul dintre cei mai renumiți chefi din lume, a pierdut o stea la restaurantul său din Paris. Este cea de-a treia stea care i-a fost retrasă celebrului chef.

Restaurantul Monnaie de Paris, cu vedere spre Sena, se bucura din 2002 de trei stele Michelin, iar Guy Savoy, în vârstă de 69 de ani, a fost desemnat drept cel mai bun bucătar al lumii.

El a fost numit cel mai bun bucătar din lume încă din noiembrie 2022 de către publicația La Liste, care reunește mii de recenzii din întreaga lume.

Celebritatea lui Savoy depășește granițele excelenței culinare franceze - acesta are un alt restaurant premiat de Michelin în Las Vegas, iar acesta chiar și-a împrumutat vocea pentru versiunea franceză a filmului Ratatouille.

Dar nu este singurul bucătar căruia Michelin i-a retras stelele. Prestigiosul ghid a luat aceeași măsură pentru restaurantul care servește fructe de mare din La Rochelle al lui Christopher Coutanceau, care a fost retrogradat deopotrivă - de la trei stele la două.

Coutanceau și Savoy nu sunt singurii care rămân cu un gust amar odată cu decizia Ghidului Michelin. Deși cel mai nou ghid va fi publicat pe 6 martie, se crede că circa 20 de restaurante au fost retrogradate de la două stele la una.

Hotărârea este transmisă în regim confidențial

Deciziile privind acordarea stelelor rămân secrete, iar motivele nu sunt niciodată făcute publice. Se crede că Michelin comunică direct doar cu bucătarii implicați. Se pare că Savoy a primit o vizită personală din partea editorilor ghidului.

Retrogradarea restaurantelor este întotdeauna controversată și poate afecta reputația bucătarilor și a restaurantelor. În 2003, bucătarul francez Bernard Loiseau s-a sinucis în urma zvonurilor conform cărora restaurantul său urma să piardă o stea.

În 2019, bucătarul Marc Veyrat, a intentat, fără succes, un proces împotriva ghidului după ce i s-a retras o stea și a încercat să se retragă din publicațiile viitoare.

Ghidul Michelin nu a mai retrogradat restaurante din 2019, invocând drept motiv dificultățile cauzate de Covid-19.

De atunci, restaurantele din întreaga lume s-au confruntat cu tot felul de probleme, precum lipsa de personal și creșterea prețurilor.

Cu toate acestea, Michelin a declarat că retrogradările sunt acum necesare pentru ca ghidul să rămână relevant.

Creat în 1900 de producătorii de anvelope Andre și Edouard Michelin drept ghid pentru automobiliști, ghidul este foarte respectat în întreaga lume și are versiuni pentru Europa și Asia, dar și pentru America de Nord și de Sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE