Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bacșișul se impozitează de la 1 ianuarie. Chelnerii și patronii de restaurante protestează

Bacșișul se impozitează. Nivelul maxim al acestuia va fi de până la 15% din valoarea consumației și va putea fi plătit cash sau card. Astfel, Suma lăsată de clienți va apărea distinct pe bonul fiscal. Patronii restaurantelor, dar mai ales ospătarii sunt nemulțumiți de măsura intrata în vigoare și susțin că le afectează venitul, și așa destul de mic.

Luiza Răducu lucrează că ospătar într-un restaurant din Brașov. Primește salariul minim pe economie, iar venitul și-l rotunjea până acum din bacșiș.

Luiza Răducu, chelner restaurant: „Nu sunt de acord cu impozitarea bacșișului pentru că îmi este rușine să mă duc la client la masă să întreb cât îmi lăsați tips? Noi plătim impozit pe banii ăia și noi avem salariile cele mai mici. Este minimum pe economie, desi muncim foare mult. Nu mi se pare normal tocmai nouă să ne impoziteze.”

Patronii restaurantelor spun că vor fi nevoiți să reconsidere salariile pe care le oferă ospătarilor și să le majoreze.

Horia Huluban, manager restaurant: „În această situație suntem convinși că va trebui să creștem salariile ospătarilor. Până acum ei oricum au salariul mai mic decât ceilalți din acest domeniu și completau cu acest tips. Problema este că și așa în ultimul timp clienții nu mai sunt atât de darnici în legătură cu acest tips, bacșiș.”

„Nu numai că încurajează șomajul doar că sincer cred că nu este benefic. Dacă stăm să ne gândim este ceva ce vrem să lăsăm drept mulțumire oamenilor”, a spus un client.

„Pentru a impozita bacșișul tipsul, cred că Guvernul ar trebui să mărească salariile”, a precizat altul.

„Nu cred că este un lucru benefic nici pentru clienți dar nici pentru chelneri, pentru cei care lucrează”, a adăugat un client.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE