Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Bacșișul la restaurant ar putea fi impozitat cu 10%. Cum va funcționa mecanismul

Publicat de: Mirabela Vasile

Bacșișul ar urma să fi impozitat cu 10%, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Legea depusă în 2019 de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici spune că suma va fi trecută distinct pe bonul fiscal al întreprinderii. Actul normativ urmează să intre la vot în Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.

Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, potrivit Hotnews.

Legea stabilește că bacșișul nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE