Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța evacuează familiile diplomaților din Iran după avertismentele că un atac asupra Israelului e iminent

Franța a ordonat evacuarea familiilor diplomaților săi detașați în Iran, iar mai multe state și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în regiune. Există temeri tot mai mari că Teheranul ar putea ataca Israelul sau obiective israeliene în următoarele zile, relatează The Guardian. Israelul a luat o decizie similară în februarie 2022, cu doar două săptămâni înaintea începerii războiului din Ucraina.

Franța, Marea Britanie, Canada și Australia au emis alerte de călătorie, prin care și-au avertizat cetățenii să evite vizitele în Israel. De asemenea, Statele Unite au restricționat călătoriile diplomaților americani și ale familiilor acestora în Israel, interzicând angajaților să călătorească în mari regiuni ale țării din motive de ”precauție”.

De asemenea, compania aeriană germană Lufthansa a prelungit până sâmbătă suspendarea temporară a zborurilor spre și dinspre Teheran.

Iranul a amenințat că va riposta împotriva Israelului ca urmare a atacului asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, în care au fost uciși șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, inclusiv doi generali.

În consecință, Israelul a anunțat că își consolidează apărarea aeriană și că a suspendat plecarea unităților de luptă. Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat joi seara că a primit telefoane de le omologul său german, Annalena Baerbock, și de la cel britanic și australian.

Franța a emis alerte de călătorie pentru Iran, Israel și alte state din Orientul Mijlociu

Ministerul francez de Externe a avertizat cetățenii să nu călătorească în Iran, Liban, Israel și teritoriile palestiniene și a declarat că funcționarilor publici francezi li s-a interzis acum să efectueze orice misiune în aceste țări. În plus, rudele diplomaților aflați în Iran se vor întoarce în Franța.

De altfel, Israelul a evacuat familiile diplomaților din Ucraina, cu două săptămâni inaintea declanșării invaziei ruse, potrivit Times of Israel.

Avertismentele au fost lansate după ce publicația Wall Street Journal a relatat că Israelul se pregătește de un posibil atac din partea Iranului, în acest weekend. Potrivit unui oficial american, rapoartele serviciilor de informații americane arată că Iranul va lansa un atac ”posibil pe teritoriul israelian”, în 24 până la 48 de ore.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat ulterior că Israelul va efectua o evaluare de securitate în privința pregătirilor făcute de Iran pentru un posibil atac.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că Iranul amenință că va lansa un ”atac de proporții” împotriva Israelului și a afirmat că Washingtonul va face tot ce îi stă în putință pentru a proteja Israelul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE