Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Nu poți pleca decât rănit sau mort". Mărturii ale soldaților ruși care au scăpat din război rănindu-se singuri. Sunt spioni, criminali sau eroi?

Cinci ofițeri ruși și un soldat povestesc cum este viața după ce au dezertat din armata Rusiei. Bărbații se ascund în fosta republică sovietică Kazahstan, în timp ce acasă sunt urmăriți penal și riscă cel puțin zece ani de închisoare.

Militarii ruși condamnă războiul din Ucraina și spun că au așteptat în zadar un ajutor din vest. Statele occidentale sunt foarte stricte în astfel de cazuri. Sunt dezertorI-spioni ruși, criminali de război sau eroi?

Mărturiile dezertorilor ruși

Unul dintre soldații ruși, care se prezintă cu pseudonimul Evgheni, povestește cum a reușit să scape de armată, s-a împușcat în picior.

Evgheni: "Nu poți pleca decât rănit sau mort. Nimeni nu vrea să plece mort, toată lumea vrea să meargă acasă și să scape naibii de acolo. Deci am mers cu Planul B."

Evgheni spune că încearcă să își trăiască viața normal, cât mai departe de front. Pisica lui îl ajută să uite de experiența războiului, după cum spune el.

Alt dezertor refugiat la Astana, în Kazahstan, mărturisește că a fugit pentru că nu putea ucide civili în numele unei așa-zise cauze pe care o condamnă.

Farhad Ziganshin: "Mi-am dat seama că nu voiam să servesc într-o astfel de armată rusă care distruge orașe, ucide civili și anexează forțat teritorii străine."

Farhad își amintește momentele de panică la intrarea în Kazahstan.

Farhad Ziganshin: "M-am prezentat la controlul pașapoartelor, le-am dat pașaportul și, efectiv un minut mai târziu, cortina s-a tras în urma mea și m-au întrebat: 'Ești pe lista celor dați în căutare?' În acel moment, m-am albit la față complet și am simțit transpirația rece curgând pe mine."

Câștigarea libertății are însă și ea un preț.

Farhad Ziganshin: "În Kazan, aveam o viață total diferită. Aveam propriul apartament, un serviciu, câștigam bani, aveam personal în subordinea mea. Aici, dorm pe mormanul de haine, nici eu nu știu ce mănânc. Fără niciun ban în buzunar, este foarte deprimant."

Deși au fugit din calea războiului, unii dintre dezertori spun că nu se pot abține să nu urmărească non-stop ce se întâmplă în Ucraina. Toată ziua citesc știri despre evoluțiile de pe front.

Soldat rus: "Prefer să stau aici, să sufăr și să caut ceva, decât să merg acolo și să ucid oameni, într-un război incert, care este din vina Rusiei 100%. Nu regret."

În același timp, bărbatul este conștient că refugiul în Kazahstan ar putea fi o soluție temporară. Și asta pentru că fosta republică sovietică nu este o țară cu-adevărat democratică și sigură.

Numărul cererilor de azil depuse de ruși în Occident a crescut simțitor de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, însă foarte puțini au obținut protecție. Factorii de decizie din Vest se tem că azilanții ar putea reprezenta un risc de securitate.

O organizație neguvernamentală cu sediul în Georgia susține că a ajutat peste 26.000 de ruși să evite recrutarea și peste 520 de soldați să fugă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE