Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia susține că numărul de recrutări în Armată a crescut după atacul ISIS din Moscova

Rusia a anunțat că a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de persoane care semnează contracte pentru a se alătura forțelor armate, după atacul mortal comis asupra unei săli de concerte din apropiere de Moscova în urmă cu aproape două săptămâni.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că peste 100.000 de persoane au semnat contracte cu Armata de la începutul anului, iar 16.000 dintre acestea s-au înrolat în doar ultimele 10 zile, potrivit agenției Reuters.

"În timpul interviurilor realizate săptămâna trecută la punctele de recrutare din orașele rusești, cei mai mulți dintre candidați au indicat ca motiv principal pentru încheierea unui contract dorința de a-i răzbuna pe cei uciși în tragedia care a avut loc la 22 martie 2024 în regiunea Moscovei", a precizat Ministerul rus al Apărării.

Cel puțin 144 de persoane au fost ucise într-un atac armat urmat de un incendiu în sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova. Agresiunea a fost revendicată de gruparea Stat Islamic.

Cu toate acestea, Rusia susține că autorii atacului au legături cu Ucraina, acuzații pe care oficialii de la Kiev le-au dezmințit în repetate rânduri, iar Statele Unite le-au catalogat drept un ”nonsens”.

Rusia se bazează pe un flux constant de noi recruți în forțele armate pentru a purta războiul din Ucraina, care a intrat în al treilea an.

Rușii, atrași cu salarii mari pentru a se înrola în Armată

Președintele Vladimir Putin a ordonat o recrutare de 300.000 de bărbați în septembrie 2022, dar a afirmat că nu este nevoie de o altă mobilizare obligatorie, deoarece numărul celor care semnează contracte voluntare este atât de mare.

În toate orașele din Rusia au fost amplasate afișe în care soldații ce luptă în Ucraina sunt prezentați ca fiind patrioți și eroi. De asemenea, mulți dintre ruși se înrolează în Armată, atrași de salariile mult mai mari decât pot câștiga în calitate de civili.

În februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, la ordinul președintelui Vladimir Putin, iar în ultimele două luni, a avansat pe front, în condițiile în care în 2023 contraofensiva ucraineană nu a produs câștiguri semnificative pe front.

De altfel, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat în martie că Moscova își va consolida forțele prin adăugarea a două noi armate și 30 de noi formațiuni până la sfârșitul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE