Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Atac ISIS în Rusia: numărul morților a ajuns la 139, iar printre ei sunt și copii

Un atac armat, urmat de un incendiu, s-a produs vineri seară într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, au anunţat agenţiile de presă ruse şi Telegram.

UPDATE. Șeful Comitetului rus de Investigații a declarat, luni, că numărul morţilor a crescut la 139, după ce doi dintre răniţi au murit în spitale. Alexander Bastrykin a mai spus că printre victime s-au numărat trei copii, potrivit AP.

Sumar:

  • Șeful Comitetului rus de Investigații a declarat, luni, că numărul morţilor a crescut la 139, după ce doi dintre răniţi au murit în spitale. Alexander Bastrykin a mai spus că printre victime s-au numărat trei copii, potrivit AP.
  • Oameni necunoscuți, potrivit unui martor ocular, au început să tragă în sală și chiar în sala înainte de începerea concertului, potrivit agenției de știri din Rusia Tass.ru.
  • Potrivit Comitetului de Investigație, atacatorii erau înarmați cu puști de asalt Kalashnikov și aveau o cantitate mare de cartușe și muniție.
  • Noul bilanț făcut public de autorități indică 139 de victime.
24/03/2024 , 10:27

Duminică, zi de doliu național în Rusia

În Rusia, duminică va fi zi de doliu naţional după masacrul comis vineri seara într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, cel mai sângeros atac de pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.

"Întreaga ţară este în doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţii în această tragedie inumană", a declarat duminică dimineaţă postul public de televiziune rus Rossia 24, care a difuzat imagini cu un panou digital uriaş instalat pe pereţii sălii de concerte atacate: o lumânare pe fond negru şi mesajul "Crocus City Hall. 22.03.2024. Suntem în doliu...".

23/03/2024 , 15:28

Noul bilanț al victimelor se ridică la 133

Oficialitățile ruse au declarat că numărul victimelor a ajuns la 133 de persoane confirmate. În plus, există 107 răniți și mulți se află în stare critică. Serviciul de Securitate al Rusiei spune că 11 persoane au fost arestate.

23/03/2024 , 12:10

115 victime până în prezent. Ce spun martorii

Bilanțul celor uciși în atacul terorist de la Moscova a crescut la 115, conform Reuters, printre care 3 copii. Totodată, peste 100 de persoane au fost rănite în atacul revendicat de Organizația Stat Islamic ISIS. Numărul victimelor ar putea crește, spun autoritățile ruse.

11 oameni au fost arestați, iar 4 dintre ei ar fi direct implicați în atac, potrivit serviciilor ruse de securitate. Vladimir Putin nu a făcut, deocamdată, vreo declarație, dar echipa sa a anunțat că el le-a urat însănătoşire grabnică celor răniţi.

Martor: "Am văzut jos un bărbat cu o armă automată. Eram foarte departe, sus, la balcon, nu vedeam în detaliu. Am văzut că bărbatul cu pistolul purta o uniformă maro sau ceva de genul ăcesta. Nu știu dacă era o vestă antiglonț, sau dacă era un fel de imbracaminte specială. Un bărbat avea un turban pe cap, apoi am văzut altul. Mi s-a părut, din câte am reușit să văd, că trei dintre ei erau mai jos."

Atentatul a fost revendicat de statul islamic ISIS KHORASAN. La începutul lunii martie, serviciile de securitate interne ale Moscovei au reușit să anihileze un atac asupra unei sinagogi din Moscov,a care ar fi urmat să fie comis de gruparea Stat Islamic K-ISIS KHORASAN, o ramură regională a grupării teroriste Statul Islamic activă în Asia Centrală de Sud, în primul rând în Afganistan. După atentatul de pe 22 martie, Casa Albă a anunțat că avertizase încă din 8 martie serviciile rusești că organizația ISIS-K ar fi urmat să comită un atac în Rusia.

În ultimii doi ani, gruparea ISIS a fost activă în Rusia după ce Vladimir Putin s-a implicat în războiul din Siria, de partea liderului Bashar Al Asad, care are drept adversar această grupare teroristă. Bilanţul victimelor atacului terorist de acum, de la Moscova, face ca acesta să fie unul dintre cele mai grave acte teroriste asupra Rusiei, de la asediul şcolii din Beslan, în 2004, când militanţii islamişti au luat peste 1.000 de persoane ostatice, inclusiv sute de copii.

Ca urmare a atacului de la Krasnogorsk, o suburbie a Moscovei, Federaţia Rusă de Fotbal (RFS) a anunțat că a fost anulat amicalul Rusia - Paraguay, programat luni, la Moscova.

23/03/2024 , 11:57

Suspecții care au incendiat clădirea cu un lichid inflamabil aveau „contacte” în Ucraina, potrivit autorităților

Presupuşii autori ai atacului de vineri asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, în care au murit peste 90 de persoane, ar fi folosit „arme automate” şi au incendiat clădirea cu un „lichid inflamabil”, a transmis sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, în timp ce serviciile de securitate au spus că suspecţii aveau „contacte” în Ucraina şi intenţionau să fugă în această ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

„S-a stabilit că teroriştii au folosit un lichid inflamabil pentru a da foc sălii de concerte unde erau spectatori”, printre care existau şi răniţi, au precizat anchetatorii, pe Telegram, adăugând că au confiscat „arme automate” folosite în atacul revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Conform serviciilor de securitate ruse (FSB), suspecţii în acest atac aveau „contacte” în Ucraina.

„După comiterea atacului terorist, criminalii intenţionau să treacă graniţa ruso-ucraineană şi aveau contacte corespunzătoare de partea ucraineană”, a transmis FSB, citat de agenţia de ştiri TASS, spunând că suspecţii au fost arestaţi într-o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina.

Ucraina a negat încă de vineri orice implicare în atac.

23/03/2024 , 11:01

11 persoane au fost reținute. Bilanțul morților a crescut la 93

Kremlinul a anunţat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor "patru atacatori", după atentatul de vineri, de la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), în timp ce anchetatorii și serviciile de securitate au anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 93 de morţi și 145 de răniți, iar numărul victimelor este de așteptat să crească.

„Directorul FSB (serviciul rus de securitate - n.r.), (Alexander) Bortnikov, l-a informat pe (preşedintele Vladimir) Putin despre arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru terorişti implicaţi direct în atac”, a precizat preşedinţia pentru agenţiile de presă ruse.

Anterior, parlamentarul Alexander Kinştein a anunţat pe Telegram că două persoane suspectate că au comis vineri atacul mortal de la periferia Moscovei au fost reţinute în regiunea rusă Briansk după o urmărire cu maşina. Alţi suspecţi au fugit pe jos într-o pădure din apropiere, a adăugat el.

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în camuflaj au deschis focul vineri cu arme automate asupra participanţilor la un concert la periferia Moscovei. Atacul a fost revendicat de militanţii grupării jihadiste Statul Islamic.

Conform celui mai recent bilanţ oferit de Comitetul de Anchetă din Rusia, 93 de persoane au murit în urma atacului. Anchetatorii au precizat că acestea sunt date preliminare şi au atras atenţia că este de aşteptat ca numărul victimelor să crească.

23/03/2024 , 10:30

Doi suspecți au fost reținuți

Două persoane suspectate că au comis vineri atacul mortal din apropiere de Moscova au fost reţinute în regiunea rusă Briansk în urma unei urmăriri cu maşina, a anunţat sâmbătă parlamentarul Alexander Kinştein pe Telegram, potrivit Agerpres.

Alţi suspecţi au fugit pe jos într-o pădure din apropiere, a adăugat el.

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în camuflaj au deschis focul vineri cu arme automate asupra participanţilor la un concert în apropiere de Moscova.

23/03/2024 , 08:55

Bilanțul morților a crescut la 60 de persoane

Cel puțin 60 de oameni au fost uciși, printre care 3 copii, în atacul terorist de la periferia Moscovei, comis într-o sală de concerte dintr-un centru comercial. Totodată, aproape 145 de persoane au fost rănite în atacul revendicat de Organizația Stat Islamic ISIS.

La începutul acestei luni, Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la un eventual atac terorist, a declarat Casa Albă, la câteva ore după atac. Președintele Vladimir Putin nu a făcut, deocamdată, vreo declarație, dar echipa sa a anunțat că liderul de la Kremlin le-a urat însănătoşire grabnică tuturor celor răniţi

22/03/2024 , 21:08

O a doua explozie auzită la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei

O a doua explozie a fost auzită vineri la sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei, unde anterior s-a înregistrat un atac armat comis de persoane neidentificate, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Autorităţile ruse au anunţat că au întărit măsurile de securitate pe aeroporturile şi gările din Moscova, potrivit surselor citate.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anulat toate evenimentele publice în capitala rusă în acest sfârşit de săptămână.

"Am decis să anulez toate manifestările sportive, culturale şi alte evenimente în masă la Moscova în acest weekend", a transmis Sobianin pe aplicaţia Telegram.

Faptele, a căror natură nu este deocamdată clară, au avut loc la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în nord-vestul capitalei ruse.

''Indivizi necunoscuţi au deschis focul la Crocus City Hall. Este în curs evacuarea persoanelor'', au indicat serviciile de securitate, citate de agenţia de presă TASS.

RIA Novosti a informat că "există răniți'" după "tiruri de armă automată''.

VEZI GALERIA
4 imagini

Videoclipuri neverificate, publicate pe canalele rusești de Telegram, arată bărbați în camuflaj care intră într-o sală de spectacole. Alte clipuri arată un incendiu masiv care izbucnește de pe acoperișul clădirii. Guvernatorul regional al Moscovei, Alexei Vorobiev, a declarat că se îndreaptă spre locul faptei împreună cu un grup de intervenție de urgență.

Baza, un canal rusesc de Telegram cu legături cu forțele de ordine, citat de The Washington Post, spune că cel puțin 12 persoane au fost ucise și peste 30 au fost rănite.

Ambasadele occidentale din Rusia au avertizat în legătură cu posibile atacuri teroriste în Rusia, avertismente pe care preşedintele Vladimir Putin le-a considerat ''o încercare de intimidare şi destabilizare a societăţii noastre'', aminteşte EFE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE