Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia recunoaște că e în război cu Ucraina. Peskov: ”Ne aflăm în stare de război. Occidentul colectiv a devenit participant”

Rusia se consideră în război din cauza intervenției Occidentului de partea Ucrainei și nu poate permite existența la granițele sale a unui stat care s-a arătat pregătit să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra peninsulei Crimeea, a anunțat vineri Kremlinul, potrivit agenției Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste declarații, pentru publicația rusă "Argumente și fapte, în condițiile în care armata rusă a desfășurat în cursul nopții de joi spre vineri un atac pe scară largă asupra infrastructurii energetice ucrainene.

"Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acest grup, când Occidentul colectiv a devenit participant la aceasta de partea Ucrainei, a devenit un război pentru noi", a declarat Peskov.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că Rusia trebuie să "elibereze" în totalitate "noile sale regiuni" pentru a oferi siguranța oamenilor din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat în anul 2022.

Rusia se pregătește să mobilizeze noi forțe pentru a continua războiul din Ucraina

Anatol Cîșlaru, jurnalist Euronews România: ”Este o declarație surpriză a purtătorului de cuvânt de la Kremlin. După a venit cu precizări și a spus că această declarație nu schimbă statutul juridic al operațiunii din Ucraina. Dar este important să menționăm că Rusia recunoaște. Peskov a făcut declarația făcând apel la populația din Rusia să se mobilizeze pentru acest război. Cum spuneau și analiștii politici din Ucraina și din alte state, Rusia se pregătește să mobilizeze noi forțe pentru a continua războiul din Ucraina. Nu dă niciun semnal că ar dori să se oprească.

”Mai mult, purtătorul de cuvânt, în declarațiile de astăzi, a zis că regiunile parțial ocupate din Ucraina sunt, de fapt, regiuni ale Rusiei și scopul Armatei ruse este acum să elibereze în totalitate aceste regiuni. Rusia și-a stabilit obiectivul să cucerească noi teritorii din Ucraina”.

Putin dă semnale clare că Rusia e dispusă să lupte în continuare în Ucraina

Anatol Cîșlaru, jurnalist Euronews România: ”Ce a spus Peskov, că Moscova este predispusă să continue să atace Ucraina. Ei zic că armatele occidentale s-au implicat în acest război și atunci ei zic că este un război pentru a se apăra. Nefăcând referință la faptul că ei au început conflictul, ei au atacat Ucraina și ei au cotropit mai multe teritorii din țara vecină.

Și președintele rus, Vladimir Putin, imediat după rezultatul alegerilor de săptămâna trecută, a zis că principalul obiectiv este să atingă țintele în războiul din Ucraina, să întărim armata. Deci dă semnale foarte clare că Rusia este dispusă să lupte în continuare”.

De cealaltă parte, Ucraina consideră că anexarea Rusiei a fost o acaparare ilegală de teritorii și că se va opri până când toți militarii ruși vor fi alungați de pe teritoriul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE