Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au atacat cu rachete cel mai mare baraj din Ucraina și zona centralei nucleare Zaporojie

Atacuri în valuri ale rușilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Rachetele de croazieră au lovit cel mai mare baraj din țară, DniproHES, de pe Nipru, în regiunea Zaporojie, după cum a anunțat compaia ucraineană energetică Ukrhidronerho. Întreaga regiune a fost vizată de 12 atacuri într-o singură zi.

Atacurile au provocat un incendiu la hidrocentrala Dnipro, care furnizează energie electrică centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală de acest fel din Europa. Ea se află sub ocupație rusă încă de la începutul invaziei, din 2022.

În aceste atacuri au fost folosite, în special, multe rachete Kinzhal, cele mai performante de care dispune Rusia.

Ploaie de rachete și drone rusești asupra Ucrainei

Linia electrică principală către centrală a fost întreruptă, după cum a declarat, vineri dimineață, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care spune că funcționează acum o linie de rezervă, de putere mai mică.

"În acest moment, la baraj este un incendiu. Serviciile de urgență sunt la fața locului și încearcă să elimine consecințele loviturilor aeriene", se arată într-un comunicat al Ukrhidronerho, care a precizat că "situația este sub control".

Barajul de la hidrocentrală nu se află în pericol de a se rupe, după cum a declarat autoritatea hidroelectrică a Ucrainei. O ruptură a barajului nu numai că ar putea întrerupe aprovizionarea centralei, dar ar putea provoca inundații grave similare cu cele petrecute anul trecut, când a fost distrus barajul de la Kahovka, tot de pe Nipru.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că rușii au folosit, de această dată, peste 150 de rachete și drone și a făcut din nou apel la aliații Ucrainei să livreze muniția și sistemele de apărare de care este nevoie urgent.

"În această noapte, Rusia a lansat peste 60 de drone Shahed și aproape 90 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei. Lumea întreagă poate să vadă țintele teroriștilor ruși cât de clar posibil: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite și chiar un troleibuz.

Rachetele rusești nu au întârzieri, spre deosebire de pachetele de ajutor pentru Ucraina. Dronele Shahed nu sunt indecise, spre deosebire de unii politicieni. Este esențial să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate", a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

Rușii au atacat în mai multe zone din Ucraina, precum Harkov, Dnipropetrovsk, Vinița, Poltava, Hmelnițki, Ivano-Frankivsk, Odesa și Lviv și au vizat în special infrastructura energetică, iar alarmele antiaeriene au sunat pe toată suprafața țării.

Din cauza bombardamentelor, în Harkov au fost întreruperi ale alimentării cu apă și energie electrică, la fel ca și în alte zone.

"E cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice din ultima vreme. Scopul nu este doar de a deteriora, ci de a încerca din nou, ca și anul trecut, să provoace o întrerupere pe scară largă a sistemului energetic al țării", a spus ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenco, citat de presa locală.

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, a spus că cel puțin două persoane au fost ucise și cel puțin 14 au fost rănite, însă alte persoane sunt date dispărute, potrivit Sky News.

"Forțele de ocupație au atacat de cel puțin 15 ori facilitățile energetice. Orașul e în beznă totală", a postat Oleg Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

În total, au fost 151 de rachete și drone, iar ucrainenii au reușit să doboare 92.

În ultimele săptămâni, ucrainenii au răspuns cu lovituri pe teritoriul Rusiei

În aceste zile, liderii Uniunii Europene discută, la summitul de la Bruxelles, despre modalități de livrare a munițiilor și armelor pentru forțele ucrainene.

În continuare, un pachet de ajutor militar, în valoare de 60 de miliarde de dolari, din partea Statelor Unite, rămâne blocat în Camera Reprezentanților, din cauza opoziției republicane.

Ucrainenii răspund și, în ultima vreme, cu atacuri asupra zonelor de la graniță, pe teritoriul Rusei, în special în regiunea Belgorod, acolo unde o femeie a fost ucisă, după spusele guvernatorului local Viaceslav Gladkov, citat de AP. Ministerul rus al Apărării a spus că au fost doborâte opt rachete ucrainene. Însă acest informații încă nu au putut fi verificate independent.

Ucrainenii au bombardatși orașul Tetkino, din regiunea Kursk, iar o persoană a fost rănită, după spusele guvernatorului Roman Starovoit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE