Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul american al Apărării: „Supraviețuirea Ucrainei este în pericol. În SUA, securitatea este în pericol”

Bombardamentele asupra regiunilor de frontieră dintre Ucraina și Rusia s-au intensificat în urmele ore. Ambele părți spun că le-au respins și au evacuat civilii de la granița celor două țări aflate în război. Între timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, prezent în Germania, a încercat să-i convingă pe aliații europeni că administrația Biden va sprijini Ucraina, chiar dacă Washingtonul nu are bani pentru Kiev. Între timp, Germania a anunțat un nou ajutor pentru Ucraina, de 500 de milioane de euro, după ce Uniunea Europeană a crescut valoarea sprijinului militar acordat cu cinci miliarde de euro.

UE deblochează un nou ajutor militar pentru Ucraina, iar SUA promit deblocarea banilor

Secretarul american al Apărării: „Supraviețuirea Ucrainei este în pericol. În SUA, securitatea este în pericol”

Statele Unite nu vor lăsa Ucraina să eșueze, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la o reuniune la care au participat 50 de aliați care sprijină militar Kievul.

Trupele ucrainene se confruntă cu deficit de muniţie. Oficialii americani spun că fără Statele Unite, sprijinul european pentru Ucraina nu va fi suficient pentru ca aceasta să se apere în fața forţelor ruseşti.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Astăzi, supraviețuirea Ucrainei este în pericol. În Statele Unite, securitatea este în pericol. Și ei (n.r. ucrainenii) nu pot pierde nici măcar o zi și nici noi. Așa că plec de aici pe deplin hotărât să mențin securitatea Statelor Unite, dar și continuitatea ajutorului american cu muniție. Și aceasta este o chestiune de supraviețuire și suveranitate pentru Ucraina. Și este o chestiune de onoare și securitate pentru America”.

Europenii au ratificat un acord de creștere a sprijinului pentru armata ucraineană, cu cinci miliarde de euro. Totodată, șeful diplomației europene a anunțat că veniturile din activele ruseşti îngheţate ar putea fi direcționate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Președintele ucrainean, Vlodomir Zelenski, speră ca acest fond să devină parte a unui acord general de securitate între Ucraina şi Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vor fi noi pachete de apărare, inclusiv artilerie limitată. Noi state se alătură inițiativei cehe de a cumpăra muniție și vă mulțumesc tuturor. Desigur, prioritatea pentru apărarea aeriană, războiul electronic și drone rămân neschimbate. Sunt recunoscător tuturor țărilor care lucrează cu adevărat pentru a ne ajuta în această prioritate pe care o avem”.

Între timp, Rusia a folosit din nou rachete sovietice S-300 pentru a ataca Selydove, în regiunea Donețk. Rachetele cu rază lungă de acțiune nu pot fi interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

Oleksandr Kodberg, specialist din regiunea Donețk, Departamentul Serviciului de Inginerie a Explozivilor: „La locul bombardamentelor, am descoperit fragmente care corespund rachetelor S-300”.

În urma atacului din regiunea Donețk, mai multe persoane au fost rănite, iar imaginile difuzate de poliția ucraineană arată că sunt și locuințe distruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE