Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU Mai mult sprijin militar pentru Ucraina. Cât mai repede. Președintele Consiliului European: ”Odată cu războiul lansat de Rusia, trebuie să ne adaptăm modelul economic”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat în cadrul emisiunii Global Conversations de la Euronews de ce Uniunea Europeană trebuie să se mobilizeze mai repede pentru a acorda mai mult ajutor militar Ucrainei.

Trebuie să furnizăm mai mult echipament militar acum, nu peste doi ani, a punctat oficialul european.

Shona Murray, jurnalist Euronews: Dar mergeți mult mai departe. Cereți o economie de război, în esență mobilizarea tuturor sectoarelor economiei din întreaga Europă. Este o schimbare fundamentală în structura societăților.

”Avem nevoie să ne asigurăm că vom coopera mult mai mult la nivel european”

Charles Michel, președintele Consiliului European: Da, și aveți perfectă dreptate, vreau să facem mai mult. De ce? Pentru că, dacă observăm ultimele decenii, acest proiect al Uniunii Europene s-a bazat pe ideea că avem valori comune și că trebuie să cooperăm pentru mai multă prosperitate. Și este un proiect de succes. Am oferit, și oferim foarte mult în acest domeniu, dacă ne comparăm cu restul lumii. Dar, de fapt, am decis că poate a fost o alegere ușoară dintr-un punct de vedere, de a nu ne asuma cu adevărat propriile responsabilități în ceea ce privește securitatea, apărarea.

Odată cu războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, înțelegem cu toții că trebuie să ne adaptăm modelul economic. Trebuie să investim mult mai mult în apărarea noastră, în baza industrială. Avem nevoie să ne asigurăm că vom coopera mult mai mult la nivel european pentru a avea mai multe capacități europene, astfel încât să avem mai multă influență geopolitică în viitor pentru a ne proteja stabilitatea și securitatea.

Shona Murray, jurnalist Euronews: Dar de ce vorbiți acum de o economie de război? Este din cauza situației din Ucraina, care e în impas, care nu pare să aibă câștiguri semnificative în anul viitor?

”Cred că este foarte bine că Ucraina a reușit să reziste și să-i respingă pe ruși. Dar nu este suficient”

Charles Michel, președintele Consiliului European: Nu, știți, dacă aruncați o privire în urmă cu acum doi ani, de fapt când acest război a început, mulți dintre noi nu credeam că Ucraina va fi în măsură să reziste.

Și nu am crezut că va fi în poziția de a fi unită. Probabil că l-am luat pe Putin prin surprindere, dar ne-am luat și pe noi înșine prin surprindere, ceea ce este bine, dar nu este suficient. Am o viziune echilibrată asupra situației de astăzi. Pe de o parte, cred că este foarte bine că Ucraina a reușit să reziste și să-i respingă pe ruși. Dar nu este suficient. Au reușit să aibă mai mult control în Marea Neagră. Acest lucru este foarte important. Nu vorbim prea de mult despre asta.

”Ar fi prea târziu ajutorul peste doi ani”

Dar, din punct de vedere strategic, este important. Iar, pe de altă parte, astăzi, acest lucru nu este un secret, Rusia se află într-o poziție mai puternică din punct de vedere militar, în ceea ce privește muniția și echipamentul. Și de aceea există acest sentiment de urgență și trebuie să furnizăm mai mult echipament acum, nu peste doi ani.

Ar fi prea târziu peste doi ani. Este acum, și de aceea este o acțiune concretă. Sprijin, de exemplu, această inițiativă cehă, felicit decizia luată de autoritățile cehe de a propune mai multor țări să achiziționeze împreună echipament militar, astfel încât foarte rapid el să poată fi livrat Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE