Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Consiliului European spune că "trebuie să trecem la o economie de război", pentru că "Rusia e o amenințare serioasă"

Amenințarea Rusiei este din ce în ce mai serioasă pentru țările democrate din Europa, ceea ce necesită luarea de măsuri rapide. O spune președintele Comisiei Europene, Charles Michel, care propune o abordare diferită, de tip "economie de război", măsură luată de mult în Rusia.

Într-un articol publicat de el pe site-ul Euractiv, oficialul european a subliniat că țările europene trebuie să se miște rapid și să-și întărească apărarea și să nu se bazeze prea mult pe sprijinul SUA.

Propunerea lui Charles Michel, trecerea la economia de război

Așa cum au avertizat mai mulți specialiști, Charles Michel a insistat și el că, dacă va avea succes în Ucraina, Vladimir Putin ar urma să tace și alte țări europene, precum "Georgia, Moldova sau cele din Caucazul de sud și Balcanii de Vest, dar chiar și Africa".

"Rusia e o amenințare militară serioasă pentru continentul nostru și pentru securitatea globală. Dacă vom avea un răspuns pe măsură și dacă nu acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie, noi urmăm. Așa că trebuie să ne pregătim pentru apărare şi să trecem pe modul economie de război. A venit timpul să ne asumăm responsabilitatea pentru securitatea noastră, nu ne mai putem baza pe alții sau să stăm la mila ciclurilor electorale din SUA sau din alte părți. Dacă ne dorim pace, trebuie să ne pregătim de război", a spus Charles Michel.

O mulțime de specialiști au avertizat că, timp de câteva decenii, Europa a rămas în urmă în ceea ce privește aspectul militar și nu a investit suficient în acest domeniu. În aceste condiții, deși Ucraina și-a crescut cu 50% capacitatea de fabricare a armamentului și muniției, nici acest aspect nu este suficient.

Aspectele privind continuarea furnizării armelor către ucraineni sunt în continuare problematice. În acest sens, Charles Michel a transmis și un avertisment public din acest punct de vedere și a subliniat la rându-i că trebuie neapărat utilizate profiturile obținute din activele înghețate ale Rusiei. Cu acești bani ar trebui cumpărate arme și trimise Ucrainei.

Un alt domeniu în care UE trebuie să ia măsuri ar fi cel al modificării mandatului Băncii Europene de Investiţii, instrumentul de creditare al UE, pentru a-i permite să sprijine industria de apărare a Europei.

Luni, 18 martie, UE a aprobat creșterea sprijinului țărilor din Uniunea Europeană pentru Ucraina, în valoare de 5 miliarde de euro. Cel mai mare impediment pentru ucraineni rămâne însă blocarea sprijinului de 60 de miliarde de dolari, care este blocat în continuare în Congresul SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE