Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul de 60 de miliarde de dolari este încă blocat de republicani în Congres

Statele Unite au anunțat un ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina. Însă această sumă este una foarte mică, în comparație cele 60 de miliarde de dolari, cerute de președintele Biden, sumă încă blocată în Congres de republicani. În urma unei reevaluări contabile a Pentagonului, cele 300 de milioane acordate acum Ucrainei vor sprijini țara doar pentru o scurtă perioadă de timp. Și Franța va acorda Kievului 3 miliarde de euro numai anul acesta şi va livra echipamente militare şi muniţie.

Ajutorul militar american pentru ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari  va fi utilizat pentru proiectile de artilerie și muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate. Ajutorul este acordat datorită unei reevaluări contabile din partea Pentagonului, însă el va fi de folos Ucrainei doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: ”Am reușit să furnizăm acest ajutor datorită economiilor negociate la contractele de înlocuire a echipamentelor din pachetele anterioare pentru Ucraina. Ca urmare a acestor economii de costuri, am putut autoriza un nou pachet PDA pentru Ucraina, fără impacturi suplimentare semnificative asupra armatei Statelor Unite.”

Congresul a blocat de luni bune ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Este vorba, însă, de primul  sprijin militar acordat Ucrainei. Și asta după ce administrația Biden face eforturi de luni de zile să trimită nou ajutor de 60 de miliarde de dolari Kievului, ajutor blocat de republicani în Congres. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut,  în repetate rânduri, ajutor Congresului, dar conducerea republicană a Camerei nu a fost dispusă să supună la vot ajutorul Ucrainei, spunând că orice ajutor trebuie să răspundă mai întâi nevoilor de securitate la frontierele Statelor Unite.  

Și Franța va acorda Ucrainei un ajutor de 300 de milioane de dolari, după ce preşedinţii celor două ţări au semnat luna trecută, la Paris, un acord bilateral de securitate pe zece ani. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE