Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a promulgat o lege pentru "dreptul postum la reproducere" a militarilor decedați în război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege prin care permite ca militarii să-și congeleze celule reproducătoare în eventualitatea în care, în caz de deces pe câmpul de luptă, să poată avea urmași cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată.

Militarii ucraineni vor beneficia de o lege privind conservarea celulelor reproducătoare

Legea a fost votată de Guvernul de la Kiev anul trecut, după ce mai multe văduve au cerut acest lucru, iar acum a intrat în vigoare, conform agenției EFE.

Decizia Guvernului se aplică atât bărbaților, cât și femeilor care merg pe front, iar asta presupune, evident, ca persoanele în cauză să-și congeleze gratuit sperma și ovocitele înainte de a pleca la război. Tehnicile de reproducere asistată ar urma să fie utilizate și de către persoanele care ar suferi răni care le-ar afecta capacitatea de reproducere.

Conservarea gratuită a celulelor reproducătoare este valabilă pe o perioadă trei ani, după care soțul/soția sau pertenerul/partenera ar putea prelungi perioada contra cost.

Câți militari a pierdut Ucraina

Sursa citată amintește că președintele Volodimir Zelenski a anunțat, pe 24 februarie, la împlinirea a doi ani de la începutul războiului, că Ucraina a pierdut 31.000 de militari, însă nu a precizat numărul răniților sau al celor dispăruți.

A fost primul bilanț oficial al Ucrainei de la startul războiului cu Rusia. Însă într-un război se știe că exagerările sunt o practică obișnuită. Astfel, unii oficiali americani au făcut precizări pe marginea acestui subiect, în august 2023, și au dezvăluit că, până la acea dată, muriseră de fapt în jur de 70.000 de ucraineni și au fost răniți între 100.000 și 120.000.

Jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan, care a fost de mai multe ori în zonele de conflict din Ucraina, susține că acel bilanț comunicat de Zelenski pe 24 februarie ar fi corect în măsura în care șeful statului vorbea despre "decesele documentate oficial", însă se presupune că cei dispăruți, care ar fi în număr de peste 30.000, ar fi și ei morți.

"O sursă apropiată serviciilor militare de informaţii ucrainene mi-a spus că estimările sunt în de 60.000 de decese. Cei 30.000 în plus sunt dispăruţi, iar potrivit sursei, 90% sunt morţi și 10% sunt prizonieri în Rusia, dar sunt şi mii de morţi neidentificaţi, depuşi în morgi, în lipsa testelor ADN", a spus acel jurnalist, într-un interviu pentru Le Monde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE