Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul din Rusia, o înscenare. Ipoteza unui fost ambasador la Moscova: Au recurs la metode dure pentru a garanta supraviețuirea lui Putin

Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia, ia în calcul posibilitatea ca atacul ISIS din Rusia să fi fost înscenat. Într-un interviu acordat Euronews România, istoricul a evidențiat că ”este nevoie de un șoc puternic în societatea rusă”, ceea ce i-ar permite președintelui Vladimir Putin ”să-și justifice politicile pe care le promovează și puterea absolută pe care a instaurat-o”.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Anatol Țăranu a comparat atacul comis vineri asupra sălii de spectacole Crocus din apropierea Moscovei cu ”dinamitarea mai multor clădiri cu civili care a dus la moartea a zeci de persoane în diferite orașe ale Rusiei” în anul 1999, când Vladimir Putin ”era propulsat spre postul de lider al Rusiei”.

”Atunci când am aflat de acest carnagiu care a avut loc la (sala de spectacole) Crocus, memoria m-a dus spre anul 1999 atunci când Putin era propulsat spre postul de lider al Rusiei. Pentru a garanta victoria lui în alegerile prezidențiale au fost organizate - e adevărat, că acest lucru nu a fost dovedit în totalitate, dar există foarte multe bănuieli - că dinamitarea mai multor clădiri cu civili a dus la moartea a zeci de persoane în 1999 în diferite orașe ale Rusiei. Au fost organizate de către serviciile speciale ale rușilor pentru a crea o atmosferă în societatea rusă și pentru a garanta pe această cale victoria lui Putin la alegerile prezidențiale.

M-a făcut să cred că și de data aceasta ar putea să existe o intervenție mai puțin explicabilă în spațiul public, atunci când mulți oameni cred că cu adevărat a avut loc un atentat terorist. S-ar putea să se întâmple că e cu totul altceva, că iarăși asistăm la o înscenare”, a afirmat fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Fostul ambasador Anatol Țăranu: ”Cifrele adevărate ale alegerilor prezidențiale din Rusia sunt cu totul diferite de cele care au fost anunțate oficial”

Anatol Țăranu este de părere că singura întrebare la care ar trebui găsit un răspuns ar fi: ”de ce Putin ar fi putut să recurgă la un asemenea pas”.

”După părerea mea, e o supoziție, dar admit că cifrele adevărate ale alegerilor prezidențiale din Rusia sunt cu totul diferite de cele care au fost anunțate oficial. Și atunci este nevoie de un șoc puternic în societatea rusă pentru a crea această sinergie pe interior care i-ar permite lui Putin să-și justifice politicile pe care le promovează și puterea absolută pe care a instaurat-o acum în Rusia.

Deseori, tehnologii politici de la Kremlin au recurs la metode dure pentru a garanta supraviețuirea politică și dominația politică a actualului lider de la Kremlin”, a precizat Anatol Țăranu, la Euronews România.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că atacul a fost comis de ”mâinile radicalilor islamici”, însă vrea să știe cine l-a comandat. De asemenea, liderul de la Kremlin consideră că acest atac face parte dintr-o serie de acțiuni de intimidare desfășurate de Ucraina.

În acest context, Anatol Țăranu a evidențiat că Rusia ar vrea să profite de pe urma acestui incident pentru ”ca încă o dată să acuze Ucraina de nazism și să justifice cumva toate atrocitățile pe care le comit în Ucraina”.

”Primele reacții care au venit din partea Kremlinului - același Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei, dar și Putin ... De vină este Ucraina.

Au mai temperat aceste acuzații din simplul motiv că toate datele vorbesc despre lucruri care nu prea se înscriu în implicarea Kievului în acest atentat și atunci sunt nevoiți cumva să mai corecteze mesajul pe care l-au formulat ca primă reacție.

Aveau nevoie de ceva de genul acesta ca încă o dată să acuze Ucraina de nazism și să justifice cumva toate atrocitățile pe care le comit în Ucraina”, a mai spus fostul ambasador.

Rusia nu ar fi ținut cont de avertismentele serviciilor de informații din SUA

”În ultimă instanță, vinovăția o poartă lumea anglo-saxonă pe care Putin dintotdeuna a acuzat-o că este principalul dușman al Rusiei eterne.

Putin face aluzie la asta în ultimele sale declarații, chiar dacă SUA și serviciile secrete occidentale au avertizat Rusia la începutul lunii martie că pe teritoriul Rusiei se așteaptă acte teroriste de amploare în marile aglomerații.

Faptul că serviciile secrete ale Rusiei au ignorat aceste avertismente iarăși dă de gândit. Nu cumva ei totuși au participat nemijlocit la ceea ce se numește organizare acestor evenimente?”, a mai punctat Anatol Țăranu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE