Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Educației: În școli vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără acordul profesorilor sau al părinților

În scoli vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără acordul profesorilor sau al părinților. Măsură a fost anunțată, luni, de ministrul Educației. Ligia Deca a mai precizat că înregistrările vor putea fi folosite doar când sunt sesizate cazuri de abuz sau violență, nu și pentru evaluarea profesorilor.

Sisteme de supraveghere video, instalate și fără acordul profesorilor sau al părinților

Noi măsuri anunțate de Ligia Deca

Camere de supraveghere în clase fără acordul părinților și profesorilor și o bursă școlară de reziliență sunt printre modificările principale aduse de o ordonanță de urgență, pusă în consultare publică de Ministerul Educației. Măsurile vor schimba legile învățământului aprobate de același minister în urmă cu doar șapte luni.

În urma situațiilor de abuzuri ca cea de la școala Titulescu din București, Ministerul Educației a propus ca unitățile de învățământ să aibă camere de supraveghere în clase, săli, pe holuri și în curți.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Este important ca în situațiile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate.

Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar. Prevederea actuală a legii permite școlii supraveghearea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.

Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur, în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice”, a precizat Deca.

Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, nemodificate

Ministrul Educaţiei a mai declarat, luni, că examenele finale ale elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a nu vor fi modificate anul acesta.

„Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se modifică anul acesta, rămânând în forma cunoscută”, a spus Deca, la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Ministrul Educaţiei ia în calcul ca în cazul profesorilor evaluatori care au participat la simularea examenelor naţionale, iar corectura a fost deficitară, să nu mai poată evalua înainte de a participa la sesiuni de formare dedicată.

„Este prima dată când un număr atât de mare de elevi, aproape 300.000, au fost evaluaţi folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. În total au fost aproape 1,6 milioane de lucrări. Au fost implicaţi în desfăşurarea simulărilor peste 40.000 de colegi. (...) Avem date clare de la care să pornim în elaborarea politicilor educaţionale şi pe termen scurt în elaborarea planurilor remediale şi de asemenea în calibrarea subiectelor pentru examenele din vară. Printre problemele semnalate au fost cele legate de numărul mare de lucrări cu diferenţe de evaluare mai mare de un punct. (...) Luăm în calcul ca profesorii în cazul cărora au fost evidentă corectura deficitară să nu mai poată evalua înainte de a participa la sesiuni de formare dedicată”, a precizat Ligia Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE