Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții împotriva violenței în școli. Sindicatele propun cameră de detenție. Ligia Deca: ”Poate vor exista retrageri din grupurile școlare”

Publicat de: Mirabela Vasile

După aproape 2 ani de zile de când se discuta despre o nouă lege a educației, cele două proiecte lansate de ministrul Ligia Deca ajung în Parlament.

Deși, inițial, politicienii anunțau o procedură de aprobare rapidă, cu cele două camere reunite, PSD s-a opus și acum încep primele dezbateri la Camera Deputaților.

Astăzi este prima zi când sunt dezbătute legile Educației, unde sunt prezente și autoritățile locale, reprezentanții elevilor, părinți, profesori și ONG-uri.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit în exclusivitate la Euronews despre cele mai recente cazuri de violență în școli. Pentru că exmatricularea este neconstituțională, în cazurile grave, ar putea fi luată în calcul retragerea elevilor din comunitățile școlare, iar accesul la educație să fie asigurat sub o altă formă.

”Astăzi este prima zi în care legile intră în comisiile din Camera Deputaților așa cum am promis vom fi aici pentru a auzi cât mai multe din amendamentele deputaților. Avem discuții față de cum putem îmbunătăți siguranța în școli. O măsură ține foarte mult de programe și proceduri comune cu alte instituții.

Vom avea și proiecte care vor intra în școli și vor face acțiuni de prevenție. Analizăm și textul legislativ, dacă este nevoie de ajustări.

Din legislația actuală știm că există învățământ obligatoriu. De aceea exmatricularea este neconstituțională. Discutam cu colegii noștri de la Ministerul Justiției ca poate vor exista retrageri din grupurile școlare, cu acces la educație în altă formă.”, a declarat Ligia Deca, în exclusivitate pentru Euronews România.

Dezbateri aprinse pe stoparea violenței în școli

Ministrul Educației spune că există în analiză o serie întreagă de soluții. Deca susține că mai presus de orice trebuie să existe o colaborare mai strânsă între cei care se ocupă de siguranța în școli.

”Avem în analiză o întreagă serie de soluții. Încercăm să găsim soluții care pe de o parte să respecte dreptul la educație, dar pe cealaltă parte să respecte dreptul acesta și pentru colegi.

Soluții sunt, cum le-am văzut și pe cele din alte state în care se vorbește de camerele de liniștire, asistență, de aceea am și suplimentat numărul consilierilor. Cred că e nevoie de mai mult, cred că e nevoie de o colaborare mai strânsă între cei care se ocupă de siguranța în școli.

De multe ori avem fapte care se întâmplă în sfera penalului și acolo deja intervin alte instituții, iar atunci când avem un manager de caz la DGASPC, recomandările raportului din acel caz să ajungă înapoi în școală și să fie puse în practică.

Am declarat și ieri la Timișoara, percheziție nu se poate face decât cei în drept, de către jandarmi sau de către poliție, dar am discutat cu ministrul MAI și urmează să avem o campanie națională comună pe prevenție și să vedem în ce măsură se pot implementa soluții cu sprijin legislativ.” , a declarat Ligia Deca.

Ce propuneri s-au făcut pentru oprirea actelor de violență în școli

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, Marius Nistor a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, având în vedere situațiile grave din ultimele săptămâni.

Printre măsurile propuse se numără reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC, sau amenzi pentru părinți.

Ligia Deca e de părere că orice măsură care implică reabilitarea, inclusiv munca în folosul școlii sau a comunității, poate fi o variantă.

”Cred că orice măsură care implică reabilitarea, inclusiv munca în folosul școlii sau a comunității, poate fi o variantă. Până la urmă, ideea este să reabilităm acești copii. În esență, nu cred că trebuie să aruncăm vina doar asupra copiilor, cred că avem nevoie să implicăm atât școala cât și familia, dar și autoritățile publice, fiindcă uneori aceste fapte sunt un simptom al unei probleme mai mari și acolo trebuie să intervenim.

Avem deja legea învățământului preuniversitar în care e prezent un capitol cu sancțiuni pentru cei care nu își aduc aportul care lucrurile să se întâmple așa cum trebuie, mai avem însă în Codul Civil o serie de prevederi care vizează când intervine responsabilitatea părintelui sau tutorelui. Noi nu putem intervenim peste acele prevederi, dar avem o discuție deschisă inclusiv pe aceste subiecte. În acest moment familia răspunde doar când se dovedește că acțiunea sau lipsa ei au condus la acel lucru”, spune ministrul Educației.

În ceea ce privește măsura ca nota la purtare să fie luată în considerare la media pentru admiterea la liceu sau facultate, ministrul Educației spune că dacă acest lucru reprezintă o limitare asupra dreptului la educație este o problemă instituțională.

”Depinde despre ce vorbim, dacă este o limitare asupra dreptului la educație iarăși avem o problemă instituțională. Trebuie să analizăm.

Dacă vorbim de exmatricularea temporară, aceasta este o suspendare, dacă aceasta este însoțită de o serie de măsuri cum ar fi consilierea și de anumite acțiuni pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea.

Avem și camere de luat vederi și am văzut că în anumite situații sunt utilizate înregistrările, sigur, avem un regim acolo. Trebuie să avem grijă vis a vis de dreptul de imagine, de dreptul profesorului de a nu fi înregistrat în timpul orei, dar eu cred că pentru interesul public cum ar fi combaterea violenței ar putea fi o măsură care previne pentru că știu că se poate vedea fapta și doar anumite persoane autorizate să aibă acces la aceste înregistrări”, a conchis ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE