Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Legile Educației. Secretarul de stat Florin Lixandru își reia o parte din atribuții

Secretarul de stat Florin Lixandru își reia o parte din atribuții, după ce acestea i-au fost retrase de către ministrul Educației, Ligia Deca. Decizia ministrului de a-i retrage atribuțiile secretarului de stat a creat tensiuni în coaliție, iar cu o zi în urmă, vicepreședintele social-democrat, Vasile Dîncu, a vorbit inclusiv de varianta în care partidul va cere demisia Ligiei Deca din Guvern, dacă Florin Lixandru nu va fi repus în funcție.

03/02/2023 , 08:39

Florin Lixandru își reia o parte din atribuții. Secretarul de stat, retras din relația Ministerului Educației cu Parlamentul

Între timp, Secretarul de stat Florin Lixandru și-a reprimit atribuțiile din mediul preuniversitar, însă nu se va mai ocupa și de relația Ministerului Educației cu Parlamentul, potrivit unor surse politice.

Ministrul Ligia Deca a semnat un ordin în acest sens, după ce au apărut tensiuni în Coaliție. Ligia Deca i-a retras lui Lixandru atribuțiile, în urma unei postări făcute de acesta pe Facebook, în care critica proiectele Legilor Educației propuse de ea.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Ligiei Deca, iar miercuri a fost convocată o ședință a Coaliției pentru a tranșa situația.

În urma discuțiilor, a fost decisă devansarea calendarului Legilor Educației, până la începutul verii.

„Am primit ordinul cu delegarea atribuţiilor avute anterior - pentru învăţământul preuniversitar”, a confirmat, pentru AGERPRES, secretarul de stat Florin Lixandru.

„Ministrul Ligia Deca a spus despre Florin Lixandru că îi schimbă atribuţiile şi va avea o discuţie ca, de acum înainte, echipa ministerială să aibă acelaşi mesaj, cel agreat în coaliţie”, au precizat surse liberale pentru Agerpres. 

02/02/2023 , 15:16

PNL reacționează în cazul demisiei cerute de Vasile Dîncu: „Sunt nişte reacţii resentimentare”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, i-a recomandat lui Vasile Dîncu să se consulte cu liderii PSD, înainte de a avea „ieșiri publice foarte agresive”, precizând că este vorba despre „reacții resentimentare” care care nu-l ajută pe el şi nici coaliţia de guvernare.

Reacția liberalului vine în contextul în care Vasile Dîncu a avertizat că PSD va cere demisia ministrului Educației, Ligia Deca, în cazul în care nu se rezolvă situația retragerii atribuțiilor secretarului de stat Florin Lixandru.

„Nu e prima oară când domnul Dîncu nu este la curent sau nu e informat în legătură cu deciziile din cadrul coaliţiei. Situaţia reclamată şi acuzele domnului Dîncu s-au rezolvat de ieri seară de la şedinţa coaliţiei.

E adevărat, domnul Dîncu nu a fost acolo, nu ştiu dacă a fost invitat sau nu, dar înainte de a avea aceste ieşiri publice foarte, foarte agresive, ar fi bine să se consulte cu conducerea PSD şi să se informeze în legătură cu anumite situaţii sau persoane pe care dânsul le aminteşte în această declaraţie publică.

De altfel, sunt nişte reacţii resentimentare, aş putea spune, care nu îl ajută cu nimic pe domnul Dîncu şi, evident, nu ajută nici coaliţia", a declarat Ionuț Stroe, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai precizat că Vasile Dîncu a avut „o solicitare individuală” sau a fost „un gând exprimat”. În opinia sa, secretarul de stat „şi-a recăpătat atribuţiile în cadrul Ministerului Educaţiei”..

"Dar mult mai important decât situaţia aceasta, care, practic, e normal să facă presă, este faptul că, timp de câteva ore, legile educaţiei au fost subiectul coaliţiei. Acolo s-au purtat discuţii foarte serioase pe forma acestor legi, de idei, de lucrurile care vor fi cuprinse în această reformă amplă a educaţiei. Şi probabil că în curând vom ajunge şi la un acord politic general în cadrul coaliţiei să le putem promova şi în Parlament. Acesta este lucrul mult mai important decât situaţia reclamată de domnul Dîncu", a adăugat Stroe.

De asemenea, liberalul a menționat că aceste legi ar putea fi definitivate până în 15 februarie.

02/02/2023 , 10:57

Demiterea secretarului de stat Florin Lixandru nemulțumește PSD

Decizia prin care i-au fost retrase atribuțiile secretarului de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, printr-un ordin de ministru, a stârnit furia liderilor social-democrați.

O ieșire dură a avut loc joi dimineață. Fostul ministru al Apărării, actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, cel care ceruse amânarea dezbaterii Legilor Educației, a avertizat-o pe Ligia Deca că dacă nu îi va reda atribuțiile lui Florin Lixandru atunci PSD ar putea cere demiterea sa din Guvern.

„Nu pot înțelege secretomania legată de legile educației și nici disprețul pentru dialog și colaborare. Acțiunea de retragere a atribuțiilor Domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt și în același timp tânăr ministru ne aduce în atenție necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnități, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorității, dar în același timp nu poate să se exercite de maniere discreționare sau după criterii de simpatii politice. Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem și noi - PSD - atribuțiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

Calendarul Legilor Educației a fost amânat din nou

Calendarul Legilor Educației a fost amânat din nou în urma ședinței Coaliției de miercuri seară. Legile nu vor mai ajunge pe masa Guvernului până pe 15 februarie.

Sunt sute de amendamente aduse în coaliția de guvernare acestor proiecte, motiv pentru care mai întâi, în luna februarie, vor fi prezentate proiectele Legilor Educației modificate în Coaliție și abia după aceea vor ajunge și pe masa Guvernului și, poate, și în Parlament până la 1 iunie.

Pentru elevi s-ar putea schimba admiterea la liceu și probele de la Bacalaureat. PSD a transmis, prin vocea lui Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației, că nu acceptă formula de admitere la liceu propusă în proiectele de lege ale Ligiei Deca, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al coruptiei. În legile care au apărut pe surse scrie că elevii care vor să intre la liceu vor da o admitere scrisă, după Evaluarea Națională, până la 90% din locurile scoase la concurs, iar admiterea aceasta, practic, va organiza liceul în cauză la specializările la care vrea să se dea examen. Este o prevedere care a apărut și în varianta legilor propuse de Sorin Cîmpeanu și este, probabil, cel mai controversat aspect al Legilor Educației.

De asemenea, PSD nu este de acord cu probele de la Bacalaureat, spunând că sunt prea multe probe. În varianta propusă de Ligia Deca sunt cele mai multe probe de Bacalaureat pe care le știm până în prezent, inclusiv o probă controversată, în care absolvenții de uman ar urma să dea un examen scris doar cu materii de la real, iar cei care au terminat o specializare de real ar avea un examen scris doar cu materii de socio-uman.

Știre inițială

Coaliția de guvernare a stabilit că proiectele noilor Legi ale Educației vor fi prezentate Guvernului pe 15 februarie și aprobate în Parlament până în luna iunie.

Calendarul nu a suferit schimbări majore, în ciuda solicitării PSD de prelungire a termenelor. După ce a cerut dezbateri amănunțite pe Legile Educației, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, a susținut că i-au fost retrase atribuțiile printr-un ordin de ministru.

Ulterior, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că aceste atribuții nu vor fi retrase, ci schimbate, astfel încât echipa ministerială să aibă un singur mesaj, agreat de Coaliție.

Liberalii insistă ca unele prevederi din Legile Educaţiei să rămână cum au fost formulate de Deca

PNL insistă în coaliţie pentru ca anumite prevederi din Legile Educaţiei să rămână aşa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru, Ligia Deca, potrivit unor surse liberale.

Printre acestea se numără: triplarea bugetului pentru burse şi creşterea numărului beneficiarilor; „Masa caldă” din şcoli devine „Masa Sănătoasă”, iar de acest program vor beneficia un milion de copii; calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piaţa muncii; primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe ţară, cu condiţia asumării unei perioade minime de cinci ani şcolari pentru personalul didactic din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate; extinderea învăţământului în sistem dual în învăţământul postliceal şi universitar.

Liberalii insistă şi pentru alte prevederi: angajatorii care înfiinţează unităţi de educaţie timpurie (0 - 6 ani), destinate copiilor propriilor angajaţi, pot beneficia de facilităţi (de exemplu angajatorul poate opta pentru deducerea parţială din obligaţiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat); Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unităţi de învăţământ de tip „şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română; se introduc zonele prioritare de educaţie pentru reducerea diferenţelor privind accesul, participarea şi rezultatele şcolare ale elevilor aflaţi în risc de excluziune socială; învăţământul dual poate fi continuat în cadrul universităţilor, care pot constitui consorţii pentru a oferi o educaţie de calitate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE