Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greaua moștenire a lui Sorin Cîmpeanu. Legile educației, subiect de controverse și critici

Astăzi începe noul an universitar, cu un ministru interimar al Educației și sub auspiciile unui răsunător scandal de plagiat care a dus la demisia lui Sorin Cîmpeanu. Sebastian Burduja este al patrulea interimar care deschide anul universitar, într-o Românie post decembristă unde 32 de demnitari s-au perindat la conducerea Ministerului Educației.

Predecesorul său, Sorin Cîmpeanu, a lăsat în urmă o grea moștenire prin controversatele legi ale educației. Proiectul de lege a învățământului universitar propune mai multe măsuri dezbătute în spațiul public.

Care sunt măsurile

Una dintre măsuri este renunțarea de bunăvoie la titlul de doctor, care, în varianta propusă inițial nu prevedea că teza de doctorat a unei persoane care renunță unilateral la titlu să fie și analizată automat. Ulterior, în urma reacției societății civile, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a venit cu precizarea că această teză va fi totuși analizată pentru a se vedea de ce se dorește la renunțarea titlului de doctor, iar rezultatele anchetei vor fi făcute publice.

De asemenea, persoana care optează pentru retragerea titlului de doctor trebuie să restituie statului toți banii primiți în perioada când a fost doctorand.

Analiza sesizărilor de plagiat ar putea fi făcută de universități

O altă prevedere controversată se referă la desființarea CNATDCU, instituția care analizează acuzațiile de plagiat, și înlocuirea instituției cu altă instituție care să îi preia atribuțiile. Spre exemplu, analiza sesizărilor de plagiat ar putea fi preluată de universități, iar cuvântul final l-ar avea un judecător.

În străinătate, universitățile sunt cele care poartă responsabilitatea eticii și deontologiei academice, nefiind nevoie de o instituție națională care să le verifice.

Rectorii nu mai au mandate limitate

Noua lege este îi reinstalează pe rectori pe viață în fotoliile de la conducerea universităților, așa cum era cazul inainte de legea lui Daniel Funeriu din 2011. Practic, noul proiect prevede că rectorii nu mai au mandatele limitate, iar durata acestora crește la cinci ani. Proiectul mai spune că mandatele rectorilor nu pot totuși să fie nelimitate, însă, prin faptul că nu precizează câte mandate au voie rectorii, practic aceștia ar putea să-și pună un număr limitat de mandate, dar care să le asigure locul pentru restul vieții, transformând astfel universitățile din nou în feude educaționale.

O altă prevedere din noua lege spune că în comisiile care decid avansarea în grad universitar nu pot face parte persoanele care au soțul, soția sau rude până la gradul al II-lea inclusiv în rândul candidaților. Practic, s-a redus gradul de rudenie de la IV la II, permițând astfel un grad mai mare de nepotism în universități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE