Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ligia Deca vrea ca investiţia în Educaţie să ajungă la 15% din bugetul general. ”În legile educaţiei este prevăzut angajamentul”

Ligia Deca, desemnată pentru postul funcția de ministru al Educației, a declarat, miercuri, în timpul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, că în legile educaţiei este prevăzut ”angajamentul politic ca bugetul educaţiei să ajungă la 15% din bugetul general consolidat” și a reamintit că, prin comparație cu anul 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat.

”Sper ca negocierile pe legea salarizării să avem ca rezultat o grilă motivantă pentru cadrele didactice. Noi am făcut o propunere cu dumnealor. Se află la Ministerul Muncii. Vor reîncepe discuțiile pe legea salarizării, așa cum a fost anunțat

În acest context, sperăm să vedem o creștere. Disponibilitățile financiare anuale sunt o chestiune care se discută la nivelul fiecărui Guvern”, a declarat Lidia Deca.

Ea a primit aviz favorabil în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament, cu 32 de voturi pentru şi opt împotrivă.

Ligia Deca susține că salariul profesorului debutant s-a triplat, raportat la situația din 2016

În timpul audierilor pentru reconfirmarea în funcția de ministrul al Educației în Guvernul Ciolacu, Ligia Deca a amintit că salariul de bază la unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat, raportat la luna decembrie 2016.

“La un moment de dinaintea adoptării legii salarizării unitare care este încă în vigoare, dacă raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat.

În decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost 1.687 de lei brut. Anul acesta, până la ordonanţa de urgenţă emisă zilele trecute era 4.038 de lei brut.

Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează şi ajunge la 5.398 de lei brut.

Trebuie mai mult. Ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult. Însă trebuie să avem în minte evoluţia în ultimii ani a salariilor din învăţământ.

Aş reaminti, de asemenea, că dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi, un cadru didactic debutant câştigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe ţară, faţă de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem şi un indicator obiectiv”, a declarat Ligia Deca.

Deca a aminitit că în 2023 bugetul total alocat învăţământului a depăşit 10 miliarde de euro.

“Iar 2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului din România a depăşit 10 miliarde de euro. Din nou, asta înainte să ne raportăm la majorările care au un impact de 2,75 de miliarde, fără partea de prime şi fără să includem aici toate investiţiile din fonduri europene. Din nou, avem nevoie de mai mult, iar în legile educaţiei este prevăzut angajamentul politic ca bugetul educaţiei, investiţia în educaţie, să ajungă la 15% din bugetul general consolidat”, a mai transmis Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE