Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU | Transparența salarială, un pas către atingerea egalității salariale între femei și bărbați

Salariul unui angajat este, în mod normal, un subiect tabu, mai ales la birou. Dar normalizarea transparenței salariale este un pas important pentru a atinge paritatea salarială între femei și bărbați.

Cât câștigă femeile față de bărbați

Companiile din întreaga lume sporesc politicile de transparență salarială ca modalitate de a comunica angajaților informații legate de salarizare. Uniunea Europeană este și ea de aceeași părere și a stabilit o propunere de a face disponibilă remunerația în funcție de gen.

Femeile din UE câștigă în medie cu 14% mai puțin pe oră decât bărbații, iar blocul comunitar negociază în prezent o legislație care să impună companiilor să fie mai transparente în ceea ce privește egalitatea salarială între femei și bărbați.

Transparența salarială reduce diferențele

Deși transparența salarială pare a fi o soluție simplă pentru a obține paritatea salarială, aceasta ridică alte întrebări, cum ar fi dacă este într-adevăr eficientă, dacă întreprinderile vor egaliza condițiile de concurență și dacă merge suficient de departe pentru drepturile femeilor.

Cercetările au arătat că transparența salarială reduce într-adevăr diferențele salariale, dar acest lucru nu se realizează doar prin simpla creștere a salariilor femeilor - mai degrabă, rata de creștere a salariilor bărbaților scade, potrivit unui studiu realizat în Danemarca.

„Nu există nicio posibilitate ca atât să crești salariile femeilor, cât și bărbații să fie la fel de fericiți și firma să câștige mai mult”, a declarat pentru Euronews Next Morten Bennedsen, economist și profesor la Universitatea din Copenhaga, care a lucrat la studiu.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE