Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei lucruri pe care trebuie să le reținem după atacul de la sala de concerte din Moscova

Un atentat comis vineri la o sală de concerte din apropierea Moscovei a dus la moartea a 137 de persoane. Acesta a fost cel mai devastator atac terorist pe care l-a cunoscut regiunea Moscovei în mai bine de un deceniu.

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul. Oficialii americani l-au atribuit celor de la ISIS-K (ISIS – Khorasan), o ramură a grupării, potrivit The New York Times.

Oficialii ruși și mass-media de stat au ignorat în mare măsură revendicarea ISIS, sugerând în schimb, fără dovezi concludente, că în spatele atentatelor s-ar afla Ucraina. Kievul a negat orice implicare.

Autoritățile ruse au reținut cel puțin 11 persoane, dintre care patru despre care spun că au fost direct implicate în atac. Iată care sunt cele mai importante trei lucruri pe care trebuie să le reținem.

Ce s-a întâmplat concret?

Mai mulți bărbați înarmați au intrat în clădirea Crocus City Hall din zona Moscovei, cu puțin timp înainte de începerea unui concert. Înarmați cu puști automate, aceștia au început să tragă în spectatori. Totodată, folosind explozibili și lichide inflamabile, potrivit anchetatorilor ruși, aceștia au incendiat clădirea, în timp ce oamenii încercau să fugă.

Incendiul a cuprins rapid mai mult de o treime din clădire, și provocând în final prăbușirea unor părți din acoperiș. Serviciul de urgență din Rusia a postat o înregistrare video și fotografii de după incendiu, în care se văd scaune carbonizate și pompieri îndepărtau molozul.

Forțele de ordine din Rusia au declarat că oamenii au murit din cauza rănilor prin împușcare și a intoxicației cu fum.

Cel puțin trei elicoptere au fost trimise pentru a stinge incendiul și pentru a încerca să salveze oamenii de pe acoperiș. Pompierii au reușit să izoleze și să stingă incendiul abia sâmbătă dimineața devreme, în jurul orei 5.

Căutările supraviețuitorilor s-au încheiat sâmbătă. Comitetul de Investigații al Rusiei, un organism al forțelor de ordine, a declarat că 137 de cadavre au fost recuperate. Printre victime se numără și trei copii. Totodată, 62 de victime au fost identificate până în prezent, iar testele genetice sunt în curs de desfășurare pentru identificarea celorlalte.

Unde sunt agresorii?

Atacatorii au reușit să fugă de la locul faptei. La începutul zilei de sâmbătă șeful FSB a declarat că 11 persoane au fost reținute în legătură cu atacul, inclusiv "toți cei patru teroriști direct implicați".

Au existat semne că Rusia va încerca să arunce vina asupra Ucrainei, în ciuda revendicării responsabilității pentru atac de către Statul Islamic. FSB a afirmat într-o declarație că atacul a fost atent planificat și că teroriștii au încercat să fugă spre Ucraina.

Un deputat rus a declarat anterior că doi suspecți de terorism au fost reținuți în regiunea Briansk, la sud-vest de Moscova.

Cum reacționează rușii?

Președintele Vladimir Putin, care și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale de la sfârșitul săptămânii trecute, nu a abordat public tragedia până sâmbătă după-amiază. Într-un discurs de cinci minute adresat națiunii, el a părut să dea vina pe Ucraina, afirmând că "partea ucraineană" a "pregătit o fereastră" pentru ca atacatorii să treacă granița din Rusia în Ucraina.

Vladimir Putin a spus că cei responsabili vor fi pedepsiți, "oricine ar fi". Rusia a declarat duminică o zi de doliu național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE