Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează pentru Rusia după atentatele de la Moscova. Elemente-cheie din discursul lui Putin, remarcate de experți

Atentatul din Moscova, din seara de 22 martie, a scos la iveală niște elemente-cheie în perspectiva deciziilor interne din Rusia. Deși atacul armat de la sala de spectacole Crocus City Hall a fost revendicat de ISIS, rușii nu recunoc autenticitatea acestei revendicări.

În plus, americanii au precizat public că au avertizat Kremlinul, încă din 7 martie, că ar urma un atentat.

În acest context, experții în politica externă au tras unele concluzii. Însă ce este important de remarcat este discursul lui Vladimir Putin, din care se pot extrage unele elemente-cheie, după cum precizează fostul diplomat la Moscova, Dorin Popescu, analist de politică externă. Unul dintre ele ar putea sugera o iminentă decretare a mobilizării generale în țară. Iar acest atentat ar putea fi folosit ca motiv.

Cum interpretează experții atentatul din Moscova

  • "Cu siguranță, Rusia se va folosi de acest atentat pentru noi escaladări".
  • "Dacă vor decreta mobilizarea generală, vor atinge un nivel maxim al escladării".
  • "Putin spune că prioritatea absolută a momentului nu este aceea de a se identifica planificatorul atentatelor, ci aceea de a se preveni producerea altor atentate".
  • "Federația Rusă se va folosi maximal de un atentat terorist asupra căruia ar plana inclusiv suspiciunea că l-a organizat Rusia".

Dorin Popescu, fost diplomat la Moscova și analist de politică externă: "S-a observat tendința autorităților ruse de a identifica drept țap ispășitor Ucraina. Iată că această tendință a fost confirmată de președintele rus, care se antepronunță și, pe baza rapoartelor primite de la serviciile de securitate și de la alte structuri, a precizat că, după datele preliminare, partea ucraineană pregătise o fereastră pentru trecerea frontierei către Ucraina a acelor patru executanți ai acestui act.

Este prima urmă din discursul său care trimite direct la Ucraina, iar a doua urmă este una corelată și menționează că, 'precum odinioară naziștii, așa și executanții de astăzi' au decis să comită crime masive pe teritoriul Federației Ruse. E o trimitere la presupusa natură nazistă a regimului de la Kiev.

Deci Putin cauționează și manageriază, în mod interesat și ideologic, producerea acestui atentat, identificând partea ucraineană ca vinovată. Spune că Rusia îi va pedepsi atât pe executanți, cât și pe organizatori și pe planificatori, pe beneficiari, la toate nivelurile.

Partea rusă nu recunoaște autenticitatea revendicării. Este cert. Deși nimeni nu spune, există în spațiul public rusesc numeroase rezerve, în mediile așa-zis analitice, cu privire la autenticitate și legitimitate. În continuare, analiștii de casă ai Kremlinului și presa de casă cauționează teza potrivit căreia planificatorii ar fi fost ucraineni, la comanda Vestului.

Deci este absolut limpede, sunt declarații elocvente în acest sens ale Mariei Zaharova și ale numeroși presupuși experți și analiști din Rusia, care se exprimă în spațiul public. Federația Rusă pare a refuza legitimitatea acestei revendicări și vede insistent ceea ce nu există de facto aici, o urmă ucraineană. De fapt, construiește o vină ucraineană. Și aici ajungem la ceea ce se va întâmpla: Federația Rusă va escalada în războiul din Ucraina.

Pare că nu ar fi avut nevoie de a se folosi de un astfel de atentat terorist, dar vom vedea și vom înțelege ce se va întâmpla dacă, în perioada următoare, autoritățile din Rusia vor decreta mobilizare generală, identificând, în mod ipocrit și mincinos, Ucraina ca organizator al atentatului. Dacă vor decreta mobilizarea generală și vor atinge un nivel maxim al escladării printr-o mobilizare generală și prin decretarea unei stări de facto de război împotiva Ucrainei, atunci este mai mult decât sigur că Federația Rusă se va folosi maximal de un atentat terorist asupra căruia ar plana inclusiv suspiciunea că l-a organizat Rusia pentru a se ajunge la o astfel de escaladare.

Dar dacă măsurile de reacție și de răspuns se vor topi în discursul fără urmări, atunci pur și simplu vom ști că Federația Rusă știe că acest atentat terorist nu are nicio legătură cu Ucraina și a fost executat într-adevăr de această filială a ISIS și pur și simplu se va folosi la nivel retoric de acest atentat terorist pentru a arăta spre Ucraina și nu va face de facto nimic. Doar va spori măsurile interne. Deci în zilele următoare vom ști cum anume autoritățile ruse se vor folosi de acest atentat, dar sigur se vor folosi de el pentru noi escladări în Ucraina. Vom vedea la ce nivel."

În Rusia ar putea urma mobilizarea generală

Printre declarațiile-cheie făcute de Putin se remarcă și vulnerabilitățile în creștere pe care le are Rusia în ceea ce privește securitatea internă. Printre cauzele care au dus la așa ceva se află și concentrarea asupra războiului din Ucraina, care îi consumă Rusiei foarte multe resurse.

Un alt element remarcat în discursul lui Putin este faptul că el a spus că prioritatea absolută a momentului nu este aceea de fi identificați planificatorii atentatelor, ci aceea de a se preveni producerea altor atentate.

Dorin Popescu, fost diplomat la Moscova și analist de politică externă: "Ei spun că ar fi fost arestați toți cei patru executanți. Rețineți! Adică cei patru executanți erau toți cei care ar fi ucis oameni la acest complex. Deci deocamdată pare că nu știu autoritățile sau poate știu dar nu au ieșit cu exprimări publice pe această temă.

Ceea ce este cert e că sunt numeroase vulnerabilități, în creștere ca număr și ca amploare, ale Rusiei. Să reținem că Federația Rusă este departe de a mai fi capabilă să-și păstreze un nivel de securitate pentru cetățenii săi similar celui care exista înainte de februarie 2022. De ce? Tot efortul statal a fost îndreptat spre susținerea și implementarea operațiunii de război în Ucraina.

Și bineînțeles că breșele și clivajele din sistemul de ordine publică și securitate a Rusiei au devenit din ce în ce mai multe, până când ele au permis organizarea unui atentat terorist de o astfel de amploare. Și mă tem că sunt în pregătire și altele. De fapt, inclusiv în adresarea către cetățeni, președintele Putin spune că prioritatea absolută a momentului nu este aceea de a se identifica planificatorul atentatelor, ci aceea de a se preveni producerea altor atentate.

Pare o declarație ipocrită, nu neapărat tardivă (n.r.: declarația lui Putin ca Rusia să-și unească forțele cu alte țări împotriva terorismului), de vreme ce, împotriva evidențelor de până acum și împotriva colaborării efective pe care partea americană și-a materializat-o transmițând avertismentele de securitate la începutul lunii martie, deci împotriva onestității și deschiderii americanilor cu privire la transmiterea de informații, împotriva tuturor evidențelor de până acum, din care nu reiese câtuși de puțin o posibilă urmă ucraineană, iată că, prin tentativa de exploatare, în sens ideologic, a producerii acestui atentat terorist, Putin face desuete, face ipocrite și traduce aceste trimiteri cu privire la nevoia unei cooperări internaționale, pe care o respinge de facto.

M-aș fi așteptat să nu se antepronunțe la chestia cu urma ucraineană, să existe o puternică dimensiune de colaborare cu serviciile de informații occidentale. Sper că Rusia nu va rata singura oportunitate pozitivă pe care o reprezintă acest atentat, aceea de consolidare și cooperare cu serviciile occidentale în domeniul prevenirii și combaterii atentatelor teroriste oriunde în lume."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE