Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții după atacul terorist din Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse: „Este o crimă monstruoasă”

Principalele reacţii la atacul armat urmat de un incendiu uriaş într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, care a făcut cel puţin 60 de morţi şi 150 răniţi vineri seara şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), relatează Agerpres.

Acesta este un „atentat terorist sângeros” şi o „crimă monstruoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Ucraina, care face faţă de peste doi ani unei ofensive militare ruse, „nu are absolut nimic de-a face” cu atacul, a declarat consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Serviciile ucrainene de informaţii au declarat: „Atentatul terorist de la Moscova este o provocare planificată şi deliberată a serviciilor speciale ruse, la ordinul lui (Vladimir) Putin. Obiectivul său este să justifice lovituri şi mai dure împotriva Ucrainei şi mobilizarea totală în Rusia”.

„UE este şocată şi consternată”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist” de la Moscova, a indicat adjunctul purtătorului său de cuvânt, Farhan Haq, într-un comunicat.

Într-o declaraţie a Consiliului de Securitate, membrii săi „au condamnat în cei mai fermi termeni posibil atacul terorist odios şi laş de la o sală de concert din Krasnogorsk”.

Casa Albă a spus că este „alături de victimele teribilului atac”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, „condamnă ferm atacul terorist revendicat de Stat Islamic”, potrivit Palatului Elysée. „Franţa îşi exprimă solidaritatea cu victimele, cu cei apropiaţi şi cu întregul popor rus”, continuă preşedinţia franceză.

”Oroarea masacrului unor civili nevinovaţi la Moscova este inacceptabilă”, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni.

„Suntem şocaţi”, a declarat Ministerul spaniol de Externe pe reţeaua socială X. „Spania condamnă toate formele de violenţă”, a adăugat diplomaţia de la Madrid.

„UE este şocată şi consternată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Peter Stano. „UE condamnă toate atacurile împotriva civililor”, a adăugat el.

Într-o postare pe reţeaua socială X, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat „teribilul atac terorist asupra unor spectatori nevinovaţi la un concert la Moscova”. „Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi răniţii”, a adăugat Scholz.

De la Londra, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a condamnat la rândul său „atacul terorist mortal”. „Regatul Unit condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist mortal”, a scris Cameron într-un mesaj postat pe reţeaua X. „Transmitem sincere condoleanţe (...) familiilor numeroaselor victime. Nimic nu poate justifica o astfel de violenţă”, a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE