Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei: Atacul armat din Moscova este ''o operaţiune planificată de serviciile speciale ale Kremlinului''

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a atribuit masacrul de vineri de la un centru comercial de la periferia Moscovei unei "operaţiuni planificate de serviciile speciale ale Kremlinului" cu scopul de "a discredita Ucraina şi întreaga lume liberă", informează EFE.

"Desigur, vorbim despre o operaţiune specială a serviciilor secrete ale Kremlinului împotriva propriilor lor cetăţeni", a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Yusov, citat de agenţia de ştiri ucraineană Unian.

Într-un mesaj publicat pe reţelele sociale, GUR a dat asigurări că atentatul este un alt pretext pentru a intensifica agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi pentru a justifica o nouă mobilizare militară în interiorul Rusiei.

Potrivit GUR, faptul că un grup de persoane cu puşti de asalt s-au putut mişca "în libertate" prin Moscova ar dovedi, "împreună cu alte dovezi irefutabile", că masacrul a fost organizat de spionajul rus.

„Atentatul terorist de la Moscova este o provocare”

"Atentatul terorist de la Moscova este o provocare planificată şi deliberată a serviciilor speciale ruse la ordinele (preşedintelui rus Vladimir) Putin. Obiectivul său este de a justifica bombardamente chiar mai dure împotriva Ucrainei şi o mobilizare totală în Rusia", a afirmat GUR, apreciind că atacul "trebuie înţeles ca o ameninţare a lui Putin de a provoca o escaladă şi de a extinde războiul", relatează AFP.

Anterior, autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au "nimic de-a face" cu acest eveniment. "Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul armat sau cu exploziile de la Crocus City Hall. Nu are niciun sens", a apreciat consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, într-un mesaj postat pe platforma X.

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a anunţat că patruzeci de oameni au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi vineri într-un atac armat comis de cinci bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniformă de camuflaj, care au deschis focul la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE