Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE reacționează după declarațiile Kremlinului. Charles Michel: ''Nu suntem intimidaţi de Rusia''

Uniunea Europeană nu se va lăsa intimidată de posibile contramăsuri luate de Moscova împotriva intenţiei de a folosi veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a înarma Ucraina, a afirmat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

''Nu suntem intimidaţi de Rusia. Şi credem că este corect ca veniturile din acele active străine să fie folosite pentru Ucraina întrucât aceasta este victima agresiunii lansate de Rusia'', a spus Michel în conferinţa de presă organizată după încheierea summitului UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

El a adăugat că declaraţiile Rusiei legate de război arată importanţa construirii unei industrii a apărării a Uniunii Europene.

''Trebuie să fim lucizi şi să le spunem cetăţenilor noştri din întreaga UE că, dacă vrem pace, securitate şi stabilitate, este extrem de important să ne îmbunătăţim capacităţile de apărare şi să construim o adevărată Uniune Europeană în domeniul apărării'', a subliniat Charles Michel.

 

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că respectivele comentarii ale Kremlinului arată că acesta a trădat populaţia rusă în ultimii doi ani ascunzând faptele şi negând că Rusia se află în război.

''Consiliul European a analizat progresele înregistrate cu privire la următorii paşi concreţi în sensul direcţionării veniturilor extraordinare provenite din activele blocate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv posibilitatea de a finanţa sprijinul militar. Acesta invită Consiliul să ducă mai departe lucrările referitoare la propunerile recente ale Înaltului Reprezentant şi ale Comisiei Europene'', relevă concluziile Consiliului European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

Declarațiile Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei.

Aceste comentarii, făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse 'Argumentî i Faktî', unele dintre cele mai dure la adresa Ucraina, intervin după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

"Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război", a spus Dmitri Peskov, citat de AFP.

El a insistat că Rusia va continua să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a se asigura că potenţialul de război al Ucrainei nu reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii şi teritoriile sale, inclusiv pentru cele patru regiuni ucrainene anexate în primul an de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE