Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima reacție a lui Vladimir Putin după atacul ISIS din Moscova. Liderul de la Kremlin a spus că toți atacatorii au fost găsiți

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o primă reacție după atentatul armat la o sală de spectacole din Moscova. Președintele Rusiei a spus că toți atacatorii au fost prinși. El a insistat pe declarațiile altor oficiali, care spuneau că teroriștii încercau să fugă în Ucraina.

Putin a precizat că ziua de 24 martie va fi una de doliu național.

Vladimir Putin: "E un atac terorist barbar. Toți cei responsabili vor fi pedepsiți, nu-i vom lăsa pe dușmanii noștri să ne divizeze. (...) Toți atacatorii, care au fost arestați, încercau să fugă în Ucraina. Informații preliminare arată că unele persoane din partea ucraineană se pregăteau să-i lase să treacă granița dinspre Rusia. (...)

Securitatea a fost întărită în toată țara, mulțumesc serviciilor de urgență și serviciilor speciale pentru eforturile lor. Aș dori să-mi exprim sincerele condoleanțe celor care au pierdut persoane dragi".

ISIS a revendicat atacul de la Moscova

Presa din Rusia, controlată aproape în totalitate de stat, se pregătea să difuzeze un discurs al lui Putin seara târziu, imediat după ce operațiunea a fost finalizată, însă acel discurs nu a mai avut loc atunci, ci la multe ore distanță, a doua zi, conform The Insider.

Administrația prezidențială rusă a spus că Vladimir Putin a discutat cu aliatul său belarus, Alexandr Lukașenko, despre lupta împotriva terorismului. Cei doi și-au confirmat "disponibilitatea de a menține o cooperare strânsă în lupta cu terorismul".

Atacul armat a avut loc vineri seară, 22 martie, în Crocus City Hall, o sală de spectacole de la periferia Moscovei, în Krasnogorsk, în timp ce oamenii soseau și își ocupau locurile. Ei urmau să asiste la concertul formației Picnic, cu muzică specifică din epoca sovietică.

Patru persoane cu arme automate au pătruns în interior și au deschis focul. Ei au folosit și elemente incendiare care au provocat un incendiu, iar acoperișul s-a prăbușit, în urma flăcărilor. A doua zi, la amiază, bilanțul victimelor a ajuns la 133 confirmate, după cum au anunțat oficialitățile, care au precizat că au fost făcute 11 arestări.

La câteva ore după atac, canalele ISIS au revendicat atentatul.

"Atacul are loc în contextul unui război furibund între Statul Islamic și țările care luptă împotriva islamului", a menționat agenția de presă Amaq, care aparține a grupării ISIS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE