Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Copil ținut în cușcă, bătut și obligat să muncească la o stână din Brașov. Viceprimar acuzat de sclavie, plasat sub control judiciar

Viceprimarul comunei Ungra din Brașov, care ar fi ținut sclav un minor la stâna sa, a fost pus sub control judiciar. Băiatul, care are acum 14 ani, ar fi trăit în condiții greu de imaginat timp de peste cinci ani. Procurorii spun că stătea într-o cușcă afară și era obligat să muncească. Dacă refuza, era bătut. Părinții și-ar fi dat acordul, contra unor sume de bani.

Un băiat a fost forțat vreme să muncească și să trăiască în condiții greu de descris: ar fi dormit, spun procurorii, într-o cușcă pentru animale, pe un pat rupt și cu așternuturi murdare, iar atunci când nu voia să muncească, ar fi fost bătut. Totul s-ar fi întâmplat cu voia părinților, care ar fi primit bani de la fostul viceprimar. DIICOT a făcut precheziții la stâna unde minorul era sechestrat.

Chinul copilului a început în anul 2018, spun procurorii. Atunci, părinții săi și-au dat acordul ca el să meargă la muncă la o stână din apropiere, deținută, spun surse din anchetă, de un viceprimar din comună. Mama și tatăl său ar fi primit, în schimb, diferite sume de bani.

Băiatul nu a mai fost lăsat să meargă la școală din clasa a III-a. Timp de 5 ani, până în 2023, a trăit în condiții greu de imaginat: când nu era obligat să presteze munci grele, dormea într-o cușcă, pe un pat rupt, cu așternuturi murdare. Iar atunci când refuza să facă ce i se spunea, era bătut. A scăpat doar după ce mascații au descins la stână.

Daniel Zontea, purtător de cuvânt al IPJ Brașov: ”La sfârșitul anului trecut, polițiștii din cadrul BCCO Brașov împreună cu procurorii DIICOT au efectuat percheziții într-o zonă rurală din Brașov, la niște stâne unde existau informații potrivit cărora copii se aflau exploatați de deținătorul unor ferme de animale”.

Inițial, procurorii au crezut că minorul era ținut la stână din vara anului 2023. Cercetările făcute în dosar au scos la iveală durata mult mai lungă a abuzurilor.

Daniel Zontea, purtător de cuvânt al IPJ Brașov:Continuă cercetările, avem o persoană reținută și urmează a fi propusă cu propunere de arestare preventivă”

Totuși, în sat, oamenii au doar cuvinte de laudă la adresa proprietarului fermei.

Localnic: ”Omul ăsta s-a apropiat la el și le-a dat să mănânce. Le-a făcut cel mai bine din lume pentru că nu le-a dat nimeni să mănânce în sat. La ei se ducea cu toată familia. E foarte nevinovat.

Foarte cumsecade! Eu nu pot să spun rău de om! Eu am lucrat la el cinci ani de zile. Nu pot să spun de omul ăsta de rău, ca să bată pe cineva. Aia e minciună, ce se vorbește”.

Acum, băiatul se află în grija statului. Se pregătește să fie înscris în programul a doua șansă și să reia școala.

Lidia Mailat, purtător de cuvânt Protecția Copilului Brașov: ”Are într-adevăr 14 ani. Nu știe nici să citească, nici să scrie. Se orientează destul de greu. Din informațiile din dosar, toți copiii au fost înscriși într-o formă de învățământ, însă nu a frecventat foarte mult școala.

Urmează un program de consiliere psihologică ca să depășească ceea ce i s-a întâmplat. Sunt semne că are nevoie de această terapie”

Două dosare penale au fost deschise, în total, până acum. Primul, în care și părinții minorului sunt trimiși în judecată, vizează infracțiunile de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, complicitate la trafic de minori și complicitate la rele tratamente aplicate minorului. Cel de-al doilea dosar, deschis recent, are ca obiect faptele similare, dar din perioada anterioară primului dosar, adică între 2018 și 2022.

Știrea inițială:

Procurorii DIICOT au făcut percheziții la o stână din Brașov, unde un copil era ținut captiv de câțiva ani și obligat să muncească. Minorul era ținut într-o cușcă, în condiții greu de imaginat, și era bătut crunt dacă nu-și îndeplinea sarcinile. Anchetatorii spun că trei inculpați au fost deja trimiși în judecată în acest dosar.

Procurorii DIICOT și polițiștii din cadrul B.C.C.O. au descins la o stână de pe raza județului Brașov într-un dosar în care fac cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului.

VEZI GALERIA
4 imagini

sursă foto: DIICOT

”Din cercetările efectuate într-o cauză penală, finalizată prin trimiterea în judecată a trei inculpați (rechizitoriul din 11.01.2024), a reieșit faptul că în perioada 2018 – 2022 aceeași victimă minoră, a fost exploatată prin obligarea la muncă în condiții deosebit de grele de către un făptuitor, proprietar al unor stâne situate pe raza unei comune din județul Brașov.

Persoana vătămată minoră a fost agresată în mod repetat, adăpostită într-o cușcă amenajată la stână, fără minime condiții de igienă și ținută într-o continuă stare de aservire,”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Suspecții în acest dosar au fost ridicați pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Brașov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE