Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate Simona Halep să mai ajungă la Jocurile Olimpice. Președintele Federației Române de Tenis a dat detalii: "Am început demersurile"

Simona Halep (32 de ani) a revenit pe teren pe 19 martie, după mai bine de un an și șapte luni, perioadă în care a fost suspendată din cauza scandalului de dopaj, proces pe care l-a câștigat în cele din urmă. La Openul de la Miami, Halep a pierdut greu în turul 1, în fața Paulei Badosa, scor 6-1, 4-6, 3-6.

Planul româncei era să mai joace la un turneu, iar apoi să poată ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor avea loc în această vară.

Numai că, din cauza unei accidentări la umăr, Halep va rata meciurile României de la Billie Jean King Cup (12-13 aprilie) și, teoretic, nu poate participa nici la Jocurile Olimpice. Asta pentru că ea avea nevoie să mai evolueze cel puțin la un turneu pentru a merge la Paris 2024 și să intre în top 400 WTA. Iar Billie Jean King Cup era oportunitatea optimă, având în vedere că avea nevoie doar de două meciuri ca să fie eligibilă pentru Jocurile Olimpice.

Cum poate Simona Halep să ajungă la Jocurile Olimpice Paris 2024

Dar Halep poate, totuși, să ajungă la Paris, însă în condiții speciale. Asta înseamnă că dubla câștigătoare de grand slam va trebui să aibă parte de o derogare, care se traduce printr-un wild-card, la fel cum a primit și pentru Miami. Mai multe detalii a oferit chiar președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, care spune că Halep "are șanse de 90%".

"Ca să ajungi la Jocurile Olimpice, trebuie să faci de două ori parte din lotul Billie Jean King Cup, într-un ciclu olimpic. Nu este cazul ei, pentru că a fost suspendată şi nu a jucat şi acum este accidentată. Linia se trage în clasament la 59, dar tabloul de concurs este format din 64 de jucătoare. De la 59 la 64 sunt nişte wildcard-uri, nişte derogări care pot fi date sportivelor cu performanţe extraordinare sau sportivelor din ţara organizatoare.

Având în vedere că Simona este fost număr 1 WTA, că este câştigătoare de Roland Garros, având în vedere că se joacă la Roland Garros, eu cred că are şanse foarte mari să fie acceptată şi să facă din acele jucătoare.

Fiecare ţară participantă are dreptul să participe cu patru sportivi. Dar sunt ţări precum Statele Unite, Cehia, Rusia, Ucraina, China, care au mai mult de patru sportive în top 60. Practic, această linie se lărgeşte. Şi, în aceste condiţii, va fi puţin probabil, în timpul scurt care a rămas până la Jocurile Olimpice, ca Simona să aibă clasamentul necesar. De aceea am început demersurile cu reprezentantul ei şi cu preşedintele COSR, Mihai Covaliu, de a obţine un wild-card pentru Simona la Jocurile Olimpice de la Paris.

Noi sperăm. Eu cred că, în proporţie de 90%, are şansa de a primi acest wild-card. De ce? A fost numărul 1 mondial, câştigătoare de Grand Slam chiar la Paris şi faptul că i s-a făcut o mare nedreptate. Sunt nişte argumente care stau în picioare în faţa oricăror alte contraargumente", a spus George Cosac, potrivit As.ro.

Cum se explică situația clasamentului Simonei Halep

  • După ce a revenit pe teren, Simona Halep se află acum pe locul 1.143 mondial, conform site-ului oficial al WTA, după ce a primit zece puncte pentru participarea la Miami Open.
  • În octombrie 2022, atunci când a fost anunțată că e depistată pozitiv și că e suspendată provizoriu, Simona Halep se afla pe locul 9 WTA.

Simona Halep a fost scoasă din această ierarhie în septembrie 2023, la un an după suspendarea inițială provizorie pentru dopaj. Halep nu a mai avut clasament pentru că, din cauza suspendării, ea nu a mai putut să joace și să-și apere punctele în turnee. Pe 5 martie 2024, TAS a anunțat că i-a redus perioada de suspendare, de la 4 ani la 9 luni.

Numai că, potrivit deciziei finale a TAS, suspendarea de 9 luni ar fi trebuit să expire pe 6 iulie 2023, dar problema este că ea a stat deja în afara competițiilor mai bine de un an și jumătate, până în martie 2024. Astfel, ea nu a putut beneficia de înghețarea clasamentului sau de "clasamentul protejat", deși ar fi trebuit.

Principalul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice îl reprezintă clasamentul mondial WTA din data de 10 iunie 2024: jucătoarea trebuie să fie în primele 56 ale lumii. În plus, jucătoarea în cauză trebuie să figureze în Fed Cup (actuala Billie Jean King Cup) între ediția trecută a Jocurilor Olimpice și cea actuală, iar una dintre selecții trebuie să fi fost în 2023 sau 2024. Alt criteriu este ca jucătoarea să fi adunat, de-a lungul timpului, cel puțin 20 de prezențe în Billie Jean King Cup, criteriu pe care Simona nu îl îndeplinește (are 15 prezențe).

  • Halep a câștigat 24 de turnee WTA la simplu și a disputat alte 18 finale, printre care și trei de Grand Slam (două la Roland Garros și una la Australian Open). Din punct de vedere al palmaresului, Halep este cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României.
  • Halep a câștigat peste 40 de milioane de dolari doar din premiile din tenis și este pe locul 3 în lume din acest punct de vedere, după surorile Williams.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE